четвер, 21 червня 2018 р.

ДО 120 - РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЕРІХА МАРІЇ РЕМАРКА

      Еріх Марія Ремарк відомий як письменник-антифашист, якого одночасно ненавиділа і обожнювала вся Німеччина. Справжнє ім'я письменника – Еріх Пауль Ремарк. Ім'я Марія він взяв на честь своєї матері, яка померла, коли майбутньому письменнику було 20 років.
     Ця людина воювала на фронтах першої світової, дістала кілька поранень. Та поранення душі письменника були набагато тяжкішими. Після першої світової війни з'явилося так зване «втрачене покоління», яке складалося з учасників бойових дій, і не тільки з них. Ці люди були носіями зневіри, безнадії, спустошеності, утрачених сподівань та ілюзій. Зачинателем літератури «втраченого покоління» став саме Ремарк. Про Ремарка написано вже багато, проте найкраще про нього скажуть тільки його книги.
        Перші твори Ремарка були написані в 1916 році. Свої враження від жорстокості війни Ремарк зобразив у творі «На західному фронті без змін» в 1929 році. Крім того опублікував ще кілька подібних творів, але всі вони були спалені нацистами в 1933році. Роман «Тріумфальна арка» Ремарк написав в 1945 році під враженням від відносин з Марлен Дітріх. Серед інших відомих творів Еріха Марія Ремарка: «Три товариші», «Час жити і час помирати», «Чорний обеліск», «Життя в борг», «Іскра життя» і багато інших.
       В кожному літературному герої є частинка автора. Романи Ремарка нагадують, що речі, яким ми приділяємо багато уваги та власних зусиль часто є другорядними або ж зовсім не потрібними. Деякі його герої кожен день проживають як останній, як щораз нове життя завдовжки в 24 години. Дуже корисна риса для сучасних людей, які у всьому інформаційному бруді не в змозі знайти себе і розставити пріоритети. Еріх-Марія Ремарк допоможе вам в цьому.
           З нагоди ювілею письменника  у бібліотеці влаштована тематична полиця «Еріх Марія Ремарк – письменник втраченого покоління».