вівторок, 1 квітня 2014 р.

БІБЛІОТЕКАРІ РЕКОМЕНДУЮТЬ

Орхан Памук народився 7 червня 1952 року в Стамбулі в заможній сім'ї, його батько був інженером. Навчався у американському коледжі Robert College, що знаходився у Стамбулі. Після закінчення коледжу вступив до технічного університету Стамбулу (батьки хотіли, щоб він став інженером-будівельником). Через три роки кидає університет, щоб стати професійним письменником.
У 1977 Памук закінчив інститут журналістики Стамбульського університету. У 1985–1988 роках жив у США, працюючи у Колумбійському університеті (Нью-Йорк), але потім повернувся до Туреччини. Із 1982 по 2001 був одружений, має доньку. Живе в Стамбулі.
12 жовтня 2006 Орхану Памуку була присуджена Нобелівська премія з літератури з формулюванням: автору, «який у пошуках меланхолійної душі рідного міста знайшов нові символи для зіткнення і переплетення культур».
Того ж року, після висунутих проти нього кримінальних звинувачень за досить відверті висловлювлювання щодо геноциду вірмен і курдів Памук повертається до США, де знову отримує посаду позаштатного професора Колумбійського університету, викладає порівняльну літературу.

                                        КРАЩІ КНИГИ ОРХАНА ПАМУКА

 Памук О. Чорна книга : роман / Орхан Памук. – Харків : Фоліо, 2012 . – 667 с .
Сюжет — майже детективний: головний герой на ім'я Ґаліп кілька днів шукає раптом зниклого двоюрідного брата, відомого журналіста, майстра містифікацій і «поціновувана» чужих таємниць Джеляля Саліка та власну дружину Рюйю. Але ж насправді у «Чорній книзі», окрім реального світу, є багато інших світів і вимірів. Величезний та незбагненний Стамбул, у кварталах і закутнях якого веде розслідуваний Ґаліп, тисячолітня історія Османської імперії, що, перетворившись на сучасну Туреччину, так і не змогла знайти свого місця між Сходом і Заходом, і, насамкінець, переплетіння людських доль, потреба знайти себе, перетворившись в іншу людину...

Памук О. Сніг : роман / Орхан Памук. – Харків : Фоліо, 2012 . – 479 с .
Дванадцять років провів поет Ка у Німеччині як політичний вигнанець. Через чотири дні після повернення в Туреччину він потрапляє в місто Карс, де має підготувати журналістський репортаж. Тихо і невпинно сипле сніг, Ка блукає вулицями, намагаючись пізнати це сумне і чарівне місто та його мешканців. Чайхани, заповнені безробітними, мандрівна театральна трупа, якій сніг перекрив усі дороги з міста, дівчата-мусульманки, що скоюють самогубства і ведуть боротьбу за право носити тюрбани, різношерсті політичні угруповання, чутки з плітками, революція та вбивства - ось з чим зіткнеться головний герой у Карсі.

Памук О. Музей невинності : роман / Орхан Памук. – Харків : Фоліо, 2010 . – 671 с .
«Музей невинності» — останній, «викоханий» роман Орхана Памука. Завдяки перекладацько-редакторській команді видавництва «Фоліо» український читач одним із перших отримує змогу ознайомитися з інтелектуальним бестселером, що з'явився в Туреччині наприкінці 2008 р. Найтонше лезо азійської меланхолії та європейської іронії — фірмовий стиль автора — прочиняє перед «читачем щасливого 21 століття» двері у «цнотливу», «невинну» епоху. Щастя й кохання — чи є вони? Орхан Памук розмірковує над цим питанням разом з головним героєм роману Кемалем Басмаджи, назавжди закоханим у дівчину Фюсун. Насолоджуємося... До речі, квиток, що розміщено у книжці, дає право на разові відвідини Музею невинності, який із часом буде відкритий у Стамбулі.