вівторок, 24 лютого 2015 р.

БІБЛІОТЕКАРІ РЕКОМЕНДУЮТЬ


Януш Леон Вишневський - один із найпопулярніших польських письменників, який проживає в Німеччині. Як людина, що займається молекулярною біологією, навіть не думав, що колись буде автором бестселерів. Його сміливо можна назвати теоретиком кохання, який своїми романами підкорює жіночі серця. У них багато авторського, а також інтимного, за що Вишневському часто докоряють. Та він не переймається цим питанням, адже пише для свого читача так, як вважає за потрібне. А у вересні 2001 року видав свій перший твір «Самотність в мережі» про романтичні і глибокі почуття, що зародилися через спілкування в Інтернеті. Книга стала справжнім бестселером. Вона сповнена і невимовним трагізмом, і непідробним, непідкупним почуттям.
   Нині в доробку Януша Вишневського — 16 художніх книжок. Це вагомо для людини, яка присвятила своє життя науці і ніколи не збиралася заробляти на хліб письменництвом.
Вишневський Я. Самотність в мережі : роман / Януш Леон Вишневський. – Київ : Махаон-Україна, 2010. – 352 с.

 «Зі всього, що вічно, найкоротший термін в любові» – такий лейтмотив європейського бестселера Вишневського. Герої  роману зустрічаються в інтернет-чатах, обмінюються еротичними фантазіями, розповідають історії зі свого життя, які виявляються дужче будь-якої вигадки. Зустрінуться вони в Парижі, пройшовши не через одне випробування, але головним випробуванням для любові виявиться сама зустріч. Осінню 2006 року по цьому роману – головному польському бестселеру початку XXI ст – був випущений фільм. 

Вишневський Я. Коханка : роман / Януш Леон Вишневський. – Харків : Фоліо, 2009. – 186 с.

Коли читач ще тільки бере до рук книгу Януша Леона Вишневського «Коханка», він одразу відчуває інтригу. Передусім через те, що очікує побачити на її сторінках якісь неймовірно-соковиті еротичні перипетії – принаймні на це натякає оформлення обкладинки та сама назва книги. І, варто сказати, еротика в новелах Вишневського таки є. Причому не тільки тілесна, але й чуттєва: в унісон з тілами коханців переплітаються їхні оголені почуття, сприйняття, переживання – все те, що люди звикли приховувати навіть більше за власну фізіологію.

Вишневський Я. Сцени з життя за стіною: збірка новел / Януш Леон Вишневський. – Київ : Національний книжковий проект, 2010. – 96 с.
Збірник коротких новел Я. Л. Вишневського — ніби дорогоцінне намисто, в якому кожен твір — витончена (літературно й тематично) коштовність. Сюжети цих новел — це саме життя у всій його багатобарвності, проблемності й несподіваності, що примушують нас замислитися над сенсом нашого існування.





Вишневський Я. Аритмія почуттів : роман / Януш Леон Вишневський. – Київ : Махаон-Україна, 2010. – 224 с.

Автор ділиться з читачами своїми сокровенними думками про життя, любов і літературу. Відповідаючи на гострі, деколи провокаційні питання популярної польської журналістки Дороти Веллман, ведучої цілого ряду телепередач, знавець жінок, чоловік-фемініст, як називає себе сам Вишневський, розкриває перед читачами власні таємниці і секрети творчої кухні, ділиться своїми печалями, надіями і мріями, розповідає про час, проведений в Нью-Йорку, про причини, що спонукали його переїхати у Франкфурт-на-Майне, про улюблені ресторани, музику, розваги, людей, що вплинули на формування його світогляду... «Аритмія почуттів» – все, що ви хотіли знати про улюбленого письменника.

Вишневський Я. Бікіні : роман / Януш Леон Вишневський . – Київ : Національний книжковий проект, 2010. – 464 с.

Новий роман Януша Леона Вишневського “Бікіні” – це історія кохання німкені й американця, яка розгортається в кінці Другої світової війни. Героїня роману, Анна, красива, чудово володіє англійською і мріє про кар’єру фотографа. Чи могла вона уявити, що її кращими роботами стануть фотознімки знищеного рідного міста, і вона потрапить спершу до Нью-Йорка, що вирує життям, а потім на розкішний атол Бікіні...
“Бікіні” – це не просто роман про кохання. Сюжет з усіма його подіями, стосунками, переживаннями розгортається на тлі подій політичних. Проведено немовби паралель між страшною трагедією атолу Бікіні й трагедією тисяч людей, що пройшли крізь пекло Третього рейху. Це роман-нагадування: ніщо й ніколи не знімає моральної відповідальності кожного з нас за долю і планети, й окремих її жителів. 

Вишневський Я. Постіль : роман / Януш Леон Вишневський. – Київ : Махаон-Україна, 2012. – 288 с.

Різні долі, різні характери... І все ж таки крізь усі оповідання, дібрані в цій книжці, проходить одна мелодія розбитого кохання, несправджених надій і водночас наполегливого руху до світла, до щастя. Здається, тільки жінка могла написати такі історії, у всіх тонкощах змалювавши динаміку жіночої душі. І, однак, ці оповідання написані чоловіком - польським письменником Янушем Вишневським. В одному інтерв`ю він назвав себе "феміністом". Він співчуває жінці, захищає її право на щастя і таким чином захищає саме життя, і чи не тому книжки цього автора одна за одною стають міжнародними бестселлерами. Адже сучасному світу так бракує чуйності...

Вишневський ЯМарцелінка. У пошуках Найважливішого : казка трошки наукова Януш Леон Вишневський. – Київ : Махаон-Україна, 2013. – 96 с.

Казка для дорослих і дітей. Дорослі думають, що знають усе на світі. Хоча діти ставлять стільки несподіваних і каверзних запитань, що розгубиться будь-який дорослий. Марцелінці пощастило, вона зустріла того, хто залюбки відповість на її нескінченні «чому», проведе екскурсію Всесвітом і розповість казку. У цій казці питання виникнення Всесвіту стануть простими і зрозумілими, а величезний космос виявиться сповнений дивовижних відкриттів, і в ньому буде зовсім не самотньо і не страшно.

Вишневський ЯПовторення долі : роман Януш Леон Вишневський. – Київ : Махаон-Україна, 2013. – 336 с.

 «Повторення долі» — сімейна сага, в якій Януш Вишневський повертається до теми любові й самотності, з притаманною науковцю сумлінністю досліджуючи світ людської душі. Речі, які, здавалося б, неможливо поєднати, — романтику, чуттєвість і науковий 'аналіз автор майстерно й невимушено вплітає в полотно своєї оповіді, створюючи власний неповторний стиль. Світ роману різнобарвний, як саме життя. Доля п’яти братів переплітається з долями жінок, знайомих, друзів і односельців. Особливу увагу автор приділяє двом із братів -7; Марцінові й Блажею, протиставляючи жертовність егоїзму та водночас розмірковуючи над неоднозначністю цих людських рис. Потужним лейтмотивом крізь увесь роман проходить доля непересічної жінки, народного філософа і душі гірського села — старої Сєкєркової. Завдяки цій постаті роман набуває особливого аромату й ваги, ніби живлячись соками польської землі.

Вишневський Я. На face з сином : роман / Януш Леон Вишневський . – Київ : Махаон-Україна, 2013. – 400 с.

Новий роман відомого польського письменника Януша Вишневського провокаційний уже за своєю формою. Це монолог матері, що потрапила в Пекло, звернений до сина. У Пеклі в неї з’явився вільний час, який вона присвячує читанню, навчанню та роздумам. Вона ділиться із сином, пишучи йому на Фейсбук, своїми думками, почуттями, спогадами. Перед читачем яскравий зразок художньої літератури, що малює портрет простої жінки, чутливої, емоційної, вільної, яка не здобула належної освіти, але прагне правди і знань... Порушене автором коло питань, сподіваємося, дасть читачеві інтелектуальну поживу для власних роздумів про сенс життя...
Вишневський ЯGRAND готель : романЯнуш Леон Вишневський. – Київ : Рідна мова, 2014. – 272 с.

Готель "Ґранд" у Сопоті — місце знамените: тут зупинялися відомі реальні історичні постаті... Сюди навідуються й головні герої роману Януша Леона Вишневського: хтось угамувати любовну спрагу; хтось вирішити свої матеріальні проблеми; хтось безрозсудливо кинутися у вир шаленства-адюльтеру; хтось аби звести рахунки з життям... Ерос і Танатос, кохання і зрада та «коротка смерть» — ці та інші мотиви розвиває автор, розкриваючи нові грані свого таланту. GRAND готель — це ще й символ Великого Життя, що його затьмарюють іноді й великі проблеми міжлюдських і міжстатевих стосунків. І — як світло в кінці тунелю — спасенна зоря нового кохання.