середу, 22 квітня 2015 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ КНИГИ


   День 23 квітня був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де 23 квітня на День Юрія дарували троянду за кожну куплену книжку. А для світової літератури цей день є символічним - у цей день покинули  світ або прийшли у нього такі знамениті і відомі автори як Вільям Шекспір,  Моріс Дрюон і Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо і  Xалдоур Лакснесс,  Андрій Курков і Григорій Тютюнник.
Свято, ідея організації якого належить Організації об’єднаних націй з питань освіти, науки і культури, сьогодні відзначається в десятках країн світу.
 Діяльність, пов’язана з популяризацією книг та читання, не може обмежитися лише одним днем. Але саме 23 квітня   проводяться виставки, громадські читання, освітні заходи у навчальних закладах, симпозіуми,  які привертають увагу до книжкової справи, присвячені проблемам захисту інтелектуальної власності та книговидання.Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.
Сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, зі Всесвітнім днем книги і авторського права!