неділю, 17 травня 2015 р.

17 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ


     Кінець 20-х - 30-ті роки минулого століття стали часом найбільш кривавих жнив у ліквідації української культури.
Українська творча інтелігенція 20-х років  зробила героїчну спробу підвестися з колін,  у відповідь біільшовики практично знищили феномен української культури. 
 Перед письменниками стояв вибір: самогубство (Хвильовий), репресії й концтабори (Б. Антоненко-Давидович, Остап Вишня), замовчування (І. Багряний, В. Домонтович), еміграція (В. Винниченко, Є. Маланюк), або писання програмових творів на уславлення партії (П. Тичина, М. Бажан). Більшість митців була репресована і розстріляна (Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Валер'ян Поліщук та інші).
Нове покоління української творчої інтелігенції голосно заявило про себе в 60-ті і ця мистецька генерація отримала назву «шестидесятники». Але влада, вбачаючи в шестидесятниках зародки опозиційності, знову відповіла на творчий порив молоді репресіями.  Не бажаючи пристосовуватися до влади, В. Стус, І. Калинець, І. Світличний, Є. Сверстюк зазнали з її боку  арештів і ув’язнень.  Ліна Костенко, В. Шевчук вдалися до «внутрішньої еміграції» - зайняли аполітичну позицію, яка коштувала їм довгих років мовчання, писання «у шухляду».
    Український народ має зберігати пам’ять про своє трагічне минуле для того, аби ніхто й ніколи не забув катастроф, які пережила Україна у ХХ столітті, щоб пом'янути всіх замучених у радянських тюрмах і концтаборах, адже народ без історичної пам’яті не може називатися нацією.
   З творами репресованих письменників відвідувачі нашої книгозбірні можуть ознайомитись на тематичних полицях "Розстріляне відродження" та "І Україна їх почула... Українське шестидесятництво".