суботу, 30 травня 2015 р.

ДЕНЬ ПРАЦІВНИКІВ ВИДАВНИЦТВ, ПОЛІГРАФІЇ І КНИГОРОЗПОВСЮДЖЕННЯ УКРАЇНИ


Щороку в останню суботу травня працівники видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження відзначають своє професійне свято. Уперше в незалежній Україні цей день відсвяткували в 1999 році.
Першою українською друкарнею можна вважати краківську друкарню Швайпольта Фіоля, в якій у 1491 році з'явилися перші книги надруковані кирилицею. Друкарня Фіоля видавала книги для України та суміжних країн. 
Першу друкарню в Україні заснував у Львові Іван Федоров. Вона діяла впродовж 1573-1575 років, а першою виданою на українських землях книгою став «Апостол» (у 1574 році), який історично поклав початок розвитку книгодрукування в Україні.
Головними центрами видавничої діяльності були великі торговельні міста - Київ, Львів, Острог. Острозька Біблія, завершена в 1581 р. стала справжнім шедевром друкарського мистецтва.
Одним з осередків книгодрукування в Україні була Печерська Лавра. Заснована в 1616 р., Київська лаврська друкарня працювала три сторіччя.
Був в Україні і негативний досвід руйнації книговидання, починаючи з 1720 року, коли Петро І заборонив своїм указом книговидання українською мовою. Причиною відносного зменшення українських видань в радянські часи була в першу чергу урядова політика.
У сучасній державі друкарні існують майже в кожному місті. Всупереч домінуванню інформаційних технологій, жоден з існуючих видів інформації не може повною мірою замінити друковане слово.