неділю, 14 червня 2015 р.

240 РОКІВ ВІД ЗРУЙНУВАННЯ РОСІЙСЬКИМИ ВІЙСЬКАМИ ЗАПОРІЗЬКОЇ СІЧІ

Після закінчення Російсько-турецької війни (1768—1774), яку Москві допомогли виграти запорожці,  козаки стали непотрібні. На початку червня 1775 року російські війська під командуванням Петра Текелія, які поверталися з турецького походу, раптово оточили Січ. Козаки не чекали на такий розвиток подій, а тому на Запоріжжі тоді перебувало зовсім мало вояків. Більшість запорожців ще не встигла повернутися з турецьких походів, або перебувала на промислах. На Січі зібралася рада на чолі з кошовим отаманом Петром Калнишевським, яка вирішила не проливати християнської крові та добровільно склала зброю перед московитами. 15 - 17 червня 1775 року російським військами було повністю зруйновано січові укріплення; озброєння, боєприпаси, клейноди, прапори, матеріальні цінності та архів були перевезені до Петербурга. Козацьку старшину та П. Калнишевського звинувачено в зраді, заарештовано й ув'язнено в Соловецькому монастирі. 1801 року колишнього кошового звільнено, але він залишався ченцем у монастирі, де й помер у віці 112 років.
Лише 3 серпня 1775 року імператриця Катерина II видала спеціальний маніфест, який офіційно сповіщав про причини ліквідації Січі. У цьому документі козацька-лицарська Січ зображувалася як «кубло пияк та розбишак», які жили в неуцтві та заважали царизму вести торгові та культурні зв'язки з сусідами. Про пролиту козацьку кров за царську Росію в ньому не було ні слова.
На місці Січі з часом виникло село Покровське, яке в 1950-ті роки опинилося під водами штучного Каховського моря.

Література :
Новий довідник : історія України / упоряд. С. Крупчан. – Київ : Казка, 2005. – 736 с.
Остафійчук В.Ф. Історія України : сучасне бачення / В.Ф. Онофрійчук. – Київ : Знання – Прес, 2007. – 424 с.
Петровський В.В. Історія України : Неупереджений погляд : Факти. Міфи. Коментарі / В.В. Петровський. – Харків : Школа, 2007. – 592 с.