понеділок, 27 липня 2015 р.

1000 РОКІВ ВІД ДНЯ СМЕРТІ ВОЛОДИМИРА СВЯТОСЛАВИЧА, ВЕЛИКОГО КНЯЗЯ КИЇВСЬКОГО


Князь Володимир Святославович увійшов у історію нашого народу як князь-Святитель, який охрестив Україну-Русь і ввів її в християнську цивілізацію. За його труди на благо рідної землі народ ще за життя назвав його Великим князем, любив його як батька нації а після смерті причислив його до лику св'ятих.
Діяльність князя і справді була великою. Великою, міцною, єдиною і сильною була при ньому і княжа Україна. Дружби з Володимиром, його допомоги шукали європейські імператори і королі.
Життю і діяльності Володимира Великого присвячено багато творів історичної і художньої літератури. Він є відомою і популярною історичною особою не лише в Україні.
Уміло й авторитетно керуючи державою протягом 35 років, провівши глибоку і ефективну адміністративно-територіальну і військову реформи, Володимир Великий дожив до старості, помер 28 липня 1015 року в селі Берестові (під Києвом) і був похований у Десятинній церкві. Як писав М. Грушевський: «Часи Володимира Святого, або Великого були кульмінаційною точкою процесу будівництва, завершення, так би мовити, механічної еволюції процесу створення стародавньої Руської, Київської держави». 
І зараз, через 1000 років після смерті князя, для нас абсолютно незаперечне величезне історичне значення його епохи, тих реформ, які князю вдалося провести за 35 років правління київською державою (980—1015 рр.). Він прийняв владу в момент, коли Київська Русь страждала від безперервних міжусобиць і внутрішніх протиріч, а в момент його смерті це була могутня, процвітаюча держава, з якою вимушені були рахуватися всі країни Європи. Особистість і справи великого київського князя Володимира (як і його сина Ярослава Мудрого) — це справді славна, «золота» сторінка історії Стародавньої Русі.
       З нагоди цієї визначної події в бібліотеці – філії №2  

   Література :
Голубець М. Велика історія України: У 2-х томах. – Том 1. / М. Голубець. – Київ : Глобус, 1993. – 352 с.
Грушевський М. С. Очерк истории украинского народа / М. Грушевський.– Київ : Либідь, 1991. – 397 с.
Духопельников В. Володимир Великий /  В. Духопельников. – Харків : Фоліо, 2009. – 232 с.
Диба Ю. Батьківщина святого Володимира. Волинська земля у подіях Х століття / Ю. Диба. — Львів: Колір ПРО, 2014. – 483 с.
Жиленко І.В. Пізні українські житія святого князя Володимира : тексти і коментарі / І.В.Жиленко. – Київ : «Фенікс», 2013. – 432 с.
Ладинский Ант.  Когда пал Херсонес. Анна Ярославна - королева Франции. Последний путь Владимира Мономаха : исторические романы / Ант. Ладинский. - Москва : Советский писатель, 1973. – 856 с.
Назарко, І. Святий Володимир Великий: Володар і христитель Руси-України / І. Назарко. — Жовква: Місіонер, 2012. – 227 с.
Ричка В. Володимир Святий в історичній пам'яті / В. Ричка. — Київ: Скіф, 2012. — 208с.
Скляренко Семен. Володимир : історичний роман / Семен Скляренко. -  Харків: Фоліо, 2007. - 546 с.
Історія України в особах: IX-XVIII ст. / В.Замлинський, І.Войцехівська, В.Галаган та ін. – Київ : Україна, 1993. – 396 с.
Повість врем'яних літ: Літопис (За Іпатським списком) / Пер. з давньоруської, післяслово, коментарі В. В. Яременка . — Київ: Ра  дянський письменник, 1990. — 558 с.