неділю, 18 жовтня 2015 р.

ВІТАЄМО ЛАУРЕАТА!


17 жовтня став відомий лауреат щорічної престижної премії "Ангелус". Письменник Сергій Жадан став третім українцем, що здобув літературну премію, якою в Польщі відзначають найкращих авторів Центральної Європи. Оргкомітет відзначив Жадана за книгу «Месопотамія», яка була перекладена на польську мову у 2015 році (автори перекладу - Міхаель Петрик і Адам Поморський), видана в Україні в 2014 році. У неї увійшли дев'ять оповідань і тридцять віршів. Книга була номінована на "Книгу року BBC" в 2014 році.
    «Месопотамія» не є політичним твором – це балада про українські реалії, про заплутану долю мешканців Харкова. Книга поєднує в собі поезію і прозу.
Премію читацьких симпатій імені Наталії Горбаневської отримав румунський автор Лусян дан Теодоровіч за книгу «Матей Брунуль».
Міжнародна літературна премія «Angelus» була заснована 2006 року у Вроцлаві. За умовами премії, статуетку ангела авторства Єви Россано і грошову винагороду отримує автор із країн Центральної Європи за прозову книжку, перекладену і видану в Польщі впродовж останнього року.
     У 2013 році лауреатом цієї премії за книжку "Музей покинутих секретів" стала Оксана Забужко, а першим серед відзначених оргкомітетом у 2006 році був Юрій Андрухович за роман "Дванадцять обручів".
      У 2011 році премією «Angelus» за твір «У війни не жіноче обличчя» була відзначена білоруська письменниця Світлана Алексієвич, яка цього року здобула Нобелівську премію.
Цьогорічну нагороду "Ангелус" вручено вдесяте.