неділю, 17 грудня 2017 р.

125 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ КУЛІША

     18 грудня виповнюється 125 років від дня народження одного з найяскравіших драматургів в історії національної драми й театру – Миколи Куліша.
     Небагато часу відвела доля Миколі Кулішу для творчості: складне дитинство, участь у Першій світовій війні, історичні умови існування тогочасної української літератури... Життя митця трагічно обірвалося 1937 року — Миколу Куліша було розстріляно. Йому судилося прожити лише 45 років. Але за цей час він встиг зробити незрівнянно багато. Його творче життя сучасники порівнювали з фейерверком: "...Барвисте, яскраве, гучне і... скороминуще. Микола Куліш увійшов у літературний процес не просто як талановитий письменник, а як геній мистецтва слова, нововідкривач у театральному мистецтві.
      За десятиліття творчої праці митець створив майже півтора десятка п'єс, які входять до національної літературної класики. Такі твори, як «Народний Малахій», «Патетична соната», «Маклена Граса», «Мина Мазайло» складають європейську художню скарбницю.
       Микола Куліш у своїх творах торкнувся гострої проблеми, яка залишається важливою і сьогодні, — проблеми національної самосвідомості українців.
       До уваги користувачів у бібліотеці влаштована тематична полиця «Микола Куліш: талант і доля".