неділю, 15 липня 2018 р.

«ПРОФЕСІОНАЛІЗМ+КРЕАТИВНІСТЬ=СУЧАСНИЙ БІБЛІОТЕКАР»

11-12 липня 2018 року відбулася IV школа молодого бібліотекаря на базі Волинської державної обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки, Голобської публічної бібліотеки та Ковельської центральної районної бібліотеки, за сприяння Волинського обласного відділення УБА. Представником від Нововолинської ЦБС виступила я – бібліотекар філії №2 Козачок Наталія.
Відкрили школу Стасюк Людмила – директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки та Дмитрук Валерій – начальник управління культури облдержадміністрації. Програма школи була досить насичена та поділялась на два дні. Перший день проходив на базі Волинської державної обласної універсальної бібліотеки імені Олени Пчілки.
З діяльністю УБА та її регіональним представником – Волинським обласним відділенням УБА учнів школи ознайомила Назарчук Лариса – завідувач науково-методичного відділу Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Тренінг щодо особливостей написання бібліотечних проектів провела  Євтушок Євгенія – заступник директора з наукової роботи Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Учні школи згуртувались у команди, кожна з яких підготувала свої власні проекти.
Також молоді фахівці отримали змогу поспілкуватися з фотографом Березюком Павлом  на майстер-класі «Життя бібліотек через об’єктив».
З класифікаційною системою УДК: особливостями застосування та методикою індексування документів учнів школи ознайомила Нагайцева Олена – завідувач відділу обробки та організації каталогів. На презентаціях Грицюк Тетяни – методиста ІІ категорії науково-методичного відділу Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, було розглянуто питання щодо впровадження інтерактивних форм і методів у соціокультурній роботі бібліотеки, а також питання піар-клубів бібліотек ОТГ Волині. Про переваги застосування смарт-технологій у бібліотеках розповіли Рибачук Наталія – заступник директора з питань інформатизації Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки та Махновець Тарас – бібліотекар ІІ категорії відділу автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Лекцію «Медіаграмотність в бібліотеці: застосовуємо на практиці» провів журналіст – Бугайчук Антон.
Під час «Культурних посиденьок» було проведено: екскурсію бібліотекою; дебати, особливості проведення яких продемонстрували Антон Євтушок та його команда; майстер-клас з мехенді; заняття з йоги. Перший день у IV школі молодого бібліотекаря приніс море позитивних вражень, нові знайомства та цінний досвід.
Другий день школи проходив на базі Голобської публічної бібліотеки та Ковельської центральної районної бібліотеки. На БібліоПрийомі учнів школи ознайомили з особливостями роботи бібліотеки Голобської ОТГ. Відбулася екскурсія у Колодяженський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, завдяки чому молоді фахівці ближче познайомилися з частинкою історії Волинського краю.
Зустріч у Ковельській центральній районній бібліотеці відбулася під назвою «Знаю сам – навчу тебе», де цінним досвідом ділились представники керівництва бібліотеки. Тут же відбулося і підбиття підсумків роботи IV заняття школи молодого бібліотекаря, вручено сертифікати. Учасники школи обмінялися враженнями та побажаннями.
Хочу відзначити високий рівень організації проведення IV школи молодого бібліотекаря та подякувати за гостинний прийом, цінний досвід, натхнення, нові знайомства та позитивні враження що принесли мені ці два дні навчання.