понеділок, 13 травня 2019 р.

А НАД СВІТОМ УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА ЦВІТЕ…

           Саме під такою назвою, напередодні свята Дня вишиванки у бібліотеці в рамках клубу за інтересами «Світ гармонії» відбулася творча палітра. Народне прислів'я каже: «Без верби і калини нема України». До сказаного слід додати: «І без вишивки». Тому що вишита сорочка та вишиваний рушник давно стали українськими народними символами –  оберегами.
        Із далекого минулого прийшло до нас вишивання. І виникло воно з любові до рідної землі та потреби не лише бачити красу, а й творити її власними руками.   Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут і історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. Символічні кольори – червоне і чорне, як у пісні, ними пройнята вся історія нашого народу.
         Ведуча заходу завідувач бібліотеки Зоя Костюк розповіла присутнім історію виникнення вишивки на Україні, їх характерні особливості, залежно від регіону в якому вони вироблялись, про наші традиції та обряди.
         Перший директор міського історичного музею Надія Войтюк поділилася спогадами, як створювався музей та розповіла, яка  широка палітра вишиванок, рушників, скатертин, вишитими талановитими народними майстринями представлена у музеї.  І наше завдання  не розгубити, передати це живе іскристе диво наступним поколінням, – зазначила Надія Войтюк.
    Степанія Матейчук розповіла про родинні традиції вишивки,  які передаються із покоління в покоління. Найбільшим поціновувачем вишитих сорочок є її син з Івано-Франківщини.
      Перед присутніми виступила вишивальниця Лариса Грицюк, яка брала участь у конкурсі «Волинь вишивана». Вона представила свої вишиті роботи, зокрема вражала  сорочка, яку вишила для чоловіка. А любов до вишивання їй прищепила мама.
         Грала  барвами кольорів і сорочка із бабусиної скрині, яку приніс Віктор Бабій, а сьогодні залюбки носить його  донька.
      Під час заходу  зачарувало присутніх читання поезій про вишивку, про нашу любов до неї у виконанні бібліотекаря Козачок Наталії.
         У бібліотеці влаштована  виставка-інсталяція «Вишивка – душа народу». Література представлена на виставці допоможе відвідувачам познайомитись з історією, з символами і традиціями української вишивки.