понеділок, 9 січня 2023 р.

НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ ТА ЗВИЧАЇ РІЗДВЯНИХ СВЯТ

         Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та нічого не втративши передати іншим поколінням, щоб не переривався зв’язок поколінь. Бо без минулого немає сучасного, без традиційного немає нового, без колишнього немає теперішнього. Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа.

     В народі кажуть: «Зима прийшла і празничків привела». А свят зимою й справді чимало. І кожне має свої звичаї та обряди. Деякі з'явилися ще в прадавні часи, інші – трохи пізніше, під впливом християнства. Під час різдвяних свят людина намагається перенестись у давнину, в той час, коли народився Ісус Христос.       Символіка цього спостерігається у багатьох обрядах.

      З нагоди різдвяних свят, у науковому ліцеї для десятикласників, завідувач бібліотеки Зоя Костюк провела бібліомікс «Перлини народних звичаїв». Старшокласники дізналися про традиції, звичаї та обряди українського народу, що пов’язані з різдвяними святами. Саме ці свята в українській традиції – це дні, коли багатовікова культура нашого народу поєднується з християнськими заповідями любові до ближнього, добра і справедливості.

            У бібліотеці влаштована викладка літератури «Різдвяна містерія».