середа, 31 липня 2024 р.

ШАНУЄМО ПАМ'ЯТЬ ПРО ЛЕСЮ УКРАЇНКУ

    1 серпня щороку ми вшановуємо пам'ять великої особистості – Лесі Українки. 111 років тому раннього ранку в грузинському містечку Сурамі серце письменниці відбило останню секунду її життя...

       Ім'я Лесі Українки золотими літерами закарбувалося на скрижалях нашої літератури, нашої історії. Незважаючи на випробування долі, вона втілювала в собі силу і мудрість, яскравий талант і щиру душу. Леся Українка – прообраз сучасної сильної жінки, в якої можна повчитись як упевнено йти до мети. Це жінка передових європейських поглядів, інтелектуалка, письменниця.

       Усе своє життя Леся Українка жила і творила для майбутньої, справедливої і вільної України, освітлюючи своєю творчістю і біографією наше сьогодення.  Вона любила Україну, жила Україною, боролася за Україну, а її пророче слово і досі лишається актуальним.

       Щоб більше відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з її  творчою діяльністю, особистим життям у бібліотеці влаштована  викладка літератури «Світле безсмертя Лесі Українки».

понеділок, 15 липня 2024 р.

ТЕРНИСТИЙ ШЛЯХ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ

    Сьогодні, 15 липня, українці втретє відзначають День Державності, як символ багатовікової історії українського державотворення. Зараз це свято набуло особливого значення, адже повномасштабна війна змусила нас зрозуміти існування української державності як існування власного життя, як надію на щасливе майбутнє дітей, надію на свободу і мир серед вільних та мирних народів Європи. З нагоди свята у бібліотеці-філії №2 відбувся інформ-реліз «Тернистий шлях державотворення». Разом із бібліотекарем Ольгою Костюк присутні прослідкували всі етапи українського державотворення – від Русі до сьогодення, дізнались, що точкою відліку української державності вважається рік заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України. Тому це свято відзначається у день розквіту української державності – у день хрещення Київської Русі. Також читачі ознайомились з книжковою виставкою, на якій представлені книги з історії нашої держави, висвітлені етапи українського державотворення, а також інформація про історичні постаті, які відіграли значну роль на шляху становлення української державності. 

понеділок, 8 липня 2024 р.

ПАХОЩІ ЛІТА У ГЛЕЧИКУ

Як говорить народна мудрість, сани до зими слід підготувати влітку. Так само запастися вітамінами на зиму слід влітку. Адже зараз така чудова пора, щоб наситити організм природними вітамінами. Маючи бажання і трохи часу, можна приготувати такі смачні напої самому із зібраних та сушених трав, фруктів, ягід. Ми так і зробили, зібрали для наших читачів різні трави, квіти, ягоди і не тільки. Тому у бібліотеці-філії №2 в рамках клубу за інтересами «Світ гармонії» відбулась Еко-дегустація «Пахощі літа у глечику». Ведуча Ольга Костюк розповіла присутнім про властивості різноманітних літніх трав,  про неабияку користь меду, трав’яних чаїв, морсів та інших  літніх смаколиків. Учасники дегустували та комбінували ароматні чаї з ромашки, липи, жасмину, чорниці, м’яти, меліси, кропиви та інших трав, куштували прохолодні компоти з черешні, малини, полуниці, а неймовірні смаки меду з м’яти, акації та літнього різнотрав’я… Мммм…Смакота. За чашкою смачного чаю присутні радо розповідали, які трави використовуються у їх родинах, ділилися, як заготовлюють їх на зиму, пригадували сімейні традиції зміцнення та лікування організму. Бібліотеку заполонили неймовірні аромати трав, теплі бесіди та атмосфера спокою та затишку. Отож, намагаймося якомога більше наповнити свій організм користю, щоб бути здоровими увесь рік, адже здоровʼя — наша основна цінність!