неділя, 13 жовтня 2024 р.

НІМЕЦЬКА ПОЛИЦЯ У НАШІЙ БІБЛІОТЕЦІ

Бов Б’єрга  «Ауергаус»

Бов Б’єрґ навчався у Німецькому інституті літератури Лейпцига, а також вивчав лінгвістику, політологію і літературу у Берліні та Амстердамі. Разом з університетськими друзями Б’єрґ заснував літературний журнал Salbader, був редактором сатиричного видання Eulenspiegel.

У 2008 році автор опублікував свій дебютний роман «Deadline», але з усього накладу встигли продати лише 200 примірників, решта − згоріли під час пожежі на складі. У 2013 році друком вийшов його другий і найвідоміший роман «Ауергауз».

Шість друзів і одна обіцянка: їхнє життя не повинне підпорядковуватись звичній схемі «народження-школа-робота-смерть». Тому вони разом переїжджають до Ауергаусу. Школярська комуна — звучить нечувано. Але всі вони хочуть врятувати не тільки власні життя, а передусім — життя найкращого друга, Фрідера. Бо той узагалі не певен, що повинен і хоче жити.
Бов Б’єрґ захопливо та співчутливо розповідає історію шести підлітків-ідеалістів, чия винахідливість є нічим іншим, як самозахистом від того, що відбувається довкола. Бо у своїй боротьбі за щастя вони стоять на смерть.

Дотепна і навіть смішна книжка Б’єрґа насправді пройнята глибокою меланхолією й тугою: «Ауергаус» – це оповідь про часи, які вже минули і лишили по собі старі різдвяні листівки та інші сентиментальні дрібнички. Це затерті фотографії у родинному альбомі, випадкові кадри, на яких раптом помічаєш себе – сьомого мешканця Ауергауса.