неділю, 2 листопада 2014 р.

БІБЛІОТЕКАРІ РЕКОМЕНДУЮТЬ

АЛЬТЕРНАТИВНА ІСТОРІЯ ВАСИЛЯ КОЖЕЛЯНКА

             Поет, прозаїк, журналіст. Жив у селі Кам’яна (Буковина), працював у чернівецькій пресі. Автор збірок поезій «Терновий іней» (1994, премія «Гранослов`92»), «Білий і рудий» (1994), «Семибарвний кінь» (1995), «Як вчив Кожелянко-цзи» (2000), прозових книжок «Дефіляда у Москві» (1997, премія «Сучасності»), «Конотоп» (1998), «Людинець пана Бога» (1999), «ЛЖЕNostradamus» (1999), «Срібний павук» (2003), «Третє поле» (2006), «Дефіляда» (2007), «Логіка речей» (2007), «Чужий» (2008), «Ефіопська Січ». Критики визначають напрям прози Кожелянка як «альтернативну історію», «політичне фентезі».
      Його романи стали одною з перших вдалих спроб створення українського фентезі з присмаком «віртуального реваншу» за поразки українства в реальній дійсності. Деміургійний потенціал Кожелянка поки що важко визначити, враховуючи те, що всі його романи – суть один метароман про «віртуальну українську Імперію», коннотований з народними казками, мілітарними фантазіями антиросійської спрямованості та науково-популярними розвідками про Атлантиду. Читабельність Кожелянкової прози дозволяє їй претендувати на увагу широких читацьких кіл.
 Кожелянко В. Дефіляда в Москві : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2000. – 196 с .
Найбільше літературне відкриття останнього десятиліття. Найпарадоксальніший український письменник — вперше у книжковому форматі. Розкішна інтелектуальна забава для тих, хто має чуття гумору.
Основою сюжету стала альтернативна історія про перемогу військ Вермахту і Української повстанської армії як найбільш боєздатної частини цих військ під час Другої світової війни. Червону армію відкинули за Урал; Гітлер і Бандера приймають парад на Червоній площі в Москві...
Роман Василя Кожелянка є, за словами автора післямови Ігоря Буркута, свідомо провокативним. «Для нас цей твір перш за все є спробою позбутися застарілих комплексів... легко сміятися з інших, але лише сміх зі своїх недоліків свідчить про міцне психічне здоров’я». Кожелянко скидає старі міфи у прірву іронії і тут же творить нові.
Роман «Дефіляда в Москві» — лауреат премій «Гранослов» та журналу «Сучасність». Переможець акції «Книжка року 2000».

 Кожелянко В. Конотоп : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2000. – 176 с .
«Роман» про Конотопську битву 1659 року, коли гетьман Виговський потрощив 100-тисячне московське військо і дістав на вибір кілька вигідних для України історичних альтернатив. Але не скористався жодною. Та «упущена вигода» і по нині є драстичною темою дискусій поміж шовіністів, шароварників і пофігістів.
Сучасний журналюга Автовізій Самійленко дістає з похмілля пропозицію пана Чортенка, власника газети «Ніч», змотатися у відрядження не по горизонталі, а по вертикалі: на триста років у глиб. Далі — репортажі з місця бойових дій для видань різного ідеологічного штибу.


 Кожелянко В. Людинець : соціальна фантастика / Василь Кожелянко.  - Львів : Кальварія , 2001. – 182 с .
Сатирично-гротескова версія подій 1991 року, коли виповняється 50 років української самостійности, тематично нагадує попередні та наступні книги буковинського прозаїка. Після Другої світової війни Україна стає незалежною, але минає півстоліття, а радости нема: впали ціни на цукор і впав курс української валюти гривні, за тим поповзли догори ціни на харчі й інші, вкрай необхідні рядовому громадянину речі. 
Дія роману розгортається паралельно в середовищі правлячого режиму, де готується урядовий переворот зі сміливим убивством вождя могутньої сусідньої держави Гробачова, мляво замаскованим під трагічний випадок, та в середовищі чернівецької богеми, опозиційної до правлячого режиму та зайнятої переважно пиятикою. Любовна історія головного героя роману талановитого чернівецького журналіста Автовізія Самійленка перетворюється на драматичний любовний трикутник, у якому всі залишаються нещасливими (тож шанувальникам хепі-ендів книгу краще не читати), а сам Автовізій стає автором кількох альтернативних візій української історії, які творить за мотивами власних автентичних спостережень під час подорожей у минуле, проте коригує відповідно до історичної міфології країни-замовника.

 Кожелянко В. ЛжеNostradamus : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2001. – 148 с .
У фантастичному романі популярного українського письменника Василя Кожелянка динамічно і з гумором поєднані шпигунські і передвиборчі пристрасті, пошуки крізь час і простір, сучасність і минувщина, Київ і Париж, Стамбул і Москва. Пригоди стикають героїв із земними і неземними силами. Персонажі роману — Князь Байда Вишневецький, цар Іван Ґрозний, князь Острозький, султан Сулейман, Нострадамус, інші історичні та вигадані особи.




 Кожелянко В. Котигорошко : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2001. – 156 с .
        Злам якихось тисячоліть... «Від Нілу до Балтики, від Аппенін до Кавказу» — імперія Великої України... Від свіжоспеченого чотаря ВНУ (Війська Непереможної України) — до диктатора-президента, звитяжця над споконвіку ворожою Атлантидою, — злет кар'єри українського плейбоя і супермена Вишнеслава Котигорошка... Василь Кожелянко пішов у повний відрив. 

 Кожелянко В. Тероріум : соціальна фантастика / Василь Кожелянко.  - Львів : Кальварія , 2002. – 172 с .
 Ша­ну­вальників Ко­же­лян­ка «Те­роріум» не­аби­як зди­вує: політич­на фан­тас­ма­горія з упізна­ва­ни­ми пер­со­на­жа­ми - це но­ве сло­во й но­вий ща­бель для письмен­ни­ка. За­хоп­лю­ючий сю­жет, до­тепні діало­ги, па­родія на Ук­раїну нинішню в про­екції на не­ве­се­ле май­бутнє - все це доз­во­ляє стверд­жу­ва­ти, що но­вий ро­ман Ва­си­ля Ко­же­лян­ка - най­кра­ще з досі ним на­пи­са­но­го…





 Кожелянко В. Срібний павук : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2004. – 176 с .
Новий роман творця жанру «українська альтернативна історія» здивує поціновувачів його прози цікавим поєднанням іронічного ставлення до найменших подробиць життя Чернівців 1939 року з несподіваними візіями культур інших країн та народів, віднайденими автором у маловідомих книжках. Ретро-детектив густо приперчений своєрідним гумором, присмачений соковитою буковинською говіркою та ароматизований стосунками у любовному трикутнику. В оформленні книжки використані світлини довоєнних Чернівців, сповнені ностальгії за своєрідним «букетом культур», згадувати який і приємно, і щемко водночас.
Кожелянко В. Третє поле : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Вінниця : Теза , 2007. – 224 с .
Життя прожити – не поле перейти. Принаймні Ран – герой нового роману одного з найпопулярніших сучасних українських письменників Василя Кожелянка – переконаний, що треба перейти щонайменше три поля.
Воно й не дивно, адже Ран живе в часи легендарного Трипілля, і для того, щоб стати повноправним володарем не лише краю людей Бика, а й усіх довколишніх країв, він мусить пройти крізь безліч випробувань, створити нову релігію і навіть переступити через себе. А коли стане, що він вчинить тоді?! Ніколи не здогадаєтеся: нинішні володарі так не чинять...

 Кожелянко В. Логіка речей : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2008. – 160 с .
 Усі ми так чи так за­ле­жи­мо від ре­чей, прос­тих та бу­ден­них, - як-то одяг, ак­се­су­ари, різні ко­рисні чи марні дрібнич­ки, умебльован­ня жит­ла й ро­бо­чо­го місця і т. д., од­не сло­во, - всього то­го, що якось бар­вис­то урізно­манітнює сірість існу­ван­ня, але ма­ло хто на­ва­жується у цьому зізна­тись. «Логіка речей» — це гола правда, а у цьому житті немає нічого смішнішого й страшнішого за правду.




 Кожелянко В. Чужий : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2008. – 176 с .
«Чу­жий» - збірка кра­щих но­вел Ва­си­ля Ко­же­лян­ка у жанрі ук­раїнська альтер­на­тив­на історія. Це суміш іронії, гіркої прав­ди та, поп­ри усе, оп­тимізму. Про ук­раїнських Воїнів і Каїнів, Пре­зи­дентів і ви­нахідників ма­ши­ни ча­су - ко­рот­ко, страш­но і… ней­мовірно смішно.




 Кожелянко В. Ефіопська січ : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Лілея - НВ, 2011. - 192 с .
Ефіопська січ - твір багаторівневий. На першому плані - звична для Василя Кожелянка фантастична історія чи історична фантастика з елементами альтернативних версій. Далі - спроби через головного персонажа, козака Павла Лазаренка, відстежити два засадничі архетипи українства - "мати, в сенсі володіти" і "зрадити". Крім того, це один із небагатьох у сучасній українській літературі християнських романів. А назагал, шлях головного героя, це - шлях людини від гріха до покаяння.



 Кожелянко В.  Діти застою : роман / Василь Кожелянко. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2012. – 328 с.
«Діти застою» – останній і, на думку редактора, найкращий роман Василя Кожелянка. Розділена між кількома персонажами автобіографія і узагальнений портрет розчарованого покоління, нереалізовані кохання і втрачені України, даремні в наших умовах західні ідеали і безсила в наших головах східна мудрість, художньо переконливі екскурси у трагічне минуле і чітке передбачення безпросвітного майбутнього, бездонний розпач і в’їдливий гумор, «ліричні» відступи і «ненормативні» вислови – ось далеко не повний перелік того, що знайде у цьому романі спантеличений читач.

 Кальварія , 2000. – 196 с .
Найбільше літературне відкриття останнього десятиліття. Найпарадоксальніший український письменник — вперше у книжковому форматі. Розкішна інтелектуальна забава для тих, хто має чуття гумору.
Основою сюжету стала альтернативна історія про перемогу військ Вермахту і Української повстанської армії як найбільш боєздатної частини цих військ під час Другої світової війни. Червону армію відкинули за Урал; Гітлер і Бандера приймають парад на Червоній площі в Москві...
Роман Василя Кожелянка є, за словами автора післямови Ігоря Буркута, свідомо провокативним. «Для нас цей твір перш за все є спробою позбутися застарілих комплексів... легко сміятися з інших, але лише сміх зі своїх недоліків свідчить про міцне психічне здоров’я». Кожелянко скидає старі міфи у прірву іронії і тут же творить нові.
Роман «Дефіляда в Москві» — лауреат премій «Гранослов» та журналу «Сучасність». Переможець акції «Книжка року 2000».
 Кожелянко В. Конотоп : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2000. – 176 с .
«Роман» про Конотопську битву 1659 року, коли гетьман Виговський потрощив 100-тисячне московське військо і дістав на вибір кілька вигідних для України історичних альтернатив. Але не скористався жодною. Та «упущена вигода» і по нині є драстичною темою дискусій поміж шовіністів, шароварників і пофігістів.
Сучасний журналюга Автовізій Самійленко дістає з похмілля пропозицію пана Чортенка, власника газети «Ніч», змотатися у відрядження не по горизонталі, а по вертикалі: на триста років у глиб. Далі — репортажі з місця бойових дій для видань різного ідеологічного штибу.


 Кожелянко В. Людинець : соціальна фантастика / Василь Кожелянко.  - Львів : Кальварія , 2001. – 182 с .
Сатирично-гротескова версія подій 1991 року, коли виповняється 50 років української самостійности, тематично нагадує попередні та наступні книги буковинського прозаїка. Після Другої світової війни Україна стає незалежною, але минає півстоліття, а радости нема: впали ціни на цукор і впав курс української валюти гривні, за тим поповзли догори ціни на харчі й інші, вкрай необхідні рядовому громадянину речі. 
Дія роману розгортається паралельно в середовищі правлячого режиму, де готується урядовий переворот зі сміливим убивством вождя могутньої сусідньої держави Гробачова, мляво замаскованим під трагічний випадок, та в середовищі чернівецької богеми, опозиційної до правлячого режиму та зайнятої переважно пиятикою. Любовна історія головного героя роману талановитого чернівецького журналіста Автовізія Самійленка перетворюється на драматичний любовний трикутник, у якому всі залишаються нещасливими (тож шанувальникам хепі-ендів книгу краще не читати), а сам Автовізій стає автором кількох альтернативних візій української історії, які творить за мотивами власних автентичних спостережень під час подорожей у минуле, проте коригує відповідно до історичної міфології країни-замовника.

 Кожелянко В. ЛжеNostradamus : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2001. – 148 с .
У фантастичному романі популярного українського письменника Василя Кожелянка динамічно і з гумором поєднані шпигунські і передвиборчі пристрасті, пошуки крізь час і простір, сучасність і минувщина, Київ і Париж, Стамбул і Москва. Пригоди стикають героїв із земними і неземними силами. Персонажі роману — Князь Байда Вишневецький, цар Іван Ґрозний, князь Острозький, султан Сулейман, Нострадамус, інші історичні та вигадані особи.




 Кожелянко В. Котигорошко : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2001. – 156 с .
        Злам якихось тисячоліть... «Від Нілу до Балтики, від Аппенін до Кавказу» — імперія Великої України... Від свіжоспеченого чотаря ВНУ (Війська Непереможної України) — до диктатора-президента, звитяжця над споконвіку ворожою Атлантидою, — злет кар'єри українського плейбоя і супермена Вишнеслава Котигорошка... Василь Кожелянко пішов у повний відрив. 

 Кожелянко В. Тероріум : соціальна фантастика / Василь Кожелянко.  - Львів : Кальварія , 2002. – 172 с .
 Ша­ну­вальників Ко­же­лян­ка «Те­роріум» не­аби­як зди­вує: політич­на фан­тас­ма­горія з упізна­ва­ни­ми пер­со­на­жа­ми - це но­ве сло­во й но­вий ща­бель для письмен­ни­ка. За­хоп­лю­ючий сю­жет, до­тепні діало­ги, па­родія на Ук­раїну нинішню в про­екції на не­ве­се­ле май­бутнє - все це доз­во­ляє стверд­жу­ва­ти, що но­вий ро­ман Ва­си­ля Ко­же­лян­ка - най­кра­ще з досі ним на­пи­са­но­го…





 Кожелянко В. Срібний павук : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2004. – 176 с .
Новий роман творця жанру «українська альтернативна історія» здивує поціновувачів його прози цікавим поєднанням іронічного ставлення до найменших подробиць життя Чернівців 1939 року з несподіваними візіями культур інших країн та народів, віднайденими автором у маловідомих книжках. Ретро-детектив густо приперчений своєрідним гумором, присмачений соковитою буковинською говіркою та ароматизований стосунками у любовному трикутнику. В оформленні книжки використані світлини довоєнних Чернівців, сповнені ностальгії за своєрідним «букетом культур», згадувати який і приємно, і щемко водночас.
Кожелянко В. Третє поле : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Вінниця : Теза , 2007. – 224 с .
Життя прожити – не поле перейти. Принаймні Ран – герой нового роману одного з найпопулярніших сучасних українських письменників Василя Кожелянка – переконаний, що треба перейти щонайменше три поля.
Воно й не дивно, адже Ран живе в часи легендарного Трипілля, і для того, щоб стати повноправним володарем не лише краю людей Бика, а й усіх довколишніх країв, він мусить пройти крізь безліч випробувань, створити нову релігію і навіть переступити через себе. А коли стане, що він вчинить тоді?! Ніколи не здогадаєтеся: нинішні володарі так не чинять...

 Кожелянко В. Логіка речей : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2008. – 160 с .
 Усі ми так чи так за­ле­жи­мо від ре­чей, прос­тих та бу­ден­них, - як-то одяг, ак­се­су­ари, різні ко­рисні чи марні дрібнич­ки, умебльован­ня жит­ла й ро­бо­чо­го місця і т. д., од­не сло­во, - всього то­го, що якось бар­вис­то урізно­манітнює сірість існу­ван­ня, але ма­ло хто на­ва­жується у цьому зізна­тись. «Логіка речей» — це гола правда, а у цьому житті немає нічого смішнішого й страшнішого за правду.




 Кожелянко В. Чужий : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Кальварія , 2008. – 176 с .
«Чу­жий» - збірка кра­щих но­вел Ва­си­ля Ко­же­лян­ка у жанрі ук­раїнська альтер­на­тив­на історія. Це суміш іронії, гіркої прав­ди та, поп­ри усе, оп­тимізму. Про ук­раїнських Воїнів і Каїнів, Пре­зи­дентів і ви­нахідників ма­ши­ни ча­су - ко­рот­ко, страш­но і… ней­мовірно смішно.




 Кожелянко В. Ефіопська січ : соціальна фантастика / Василь Кожелянко . - Львів : Лілея - НВ, 2011. - 192 с .
Ефіопська січ - твір багаторівневий. На першому плані - звична для Василя Кожелянка фантастична історія чи історична фантастика з елементами альтернативних версій. Далі - спроби через головного персонажа, козака Павла Лазаренка, відстежити два засадничі архетипи українства - "мати, в сенсі володіти" і "зрадити". Крім того, це один із небагатьох у сучасній українській літературі християнських романів. А назагал, шлях головного героя, це - шлях людини від гріха до покаяння.



 Кожелянко В.  Діти застою : роман / Василь Кожелянко. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2012. – 328 с.
«Діти застою» – останній і, на думку редактора, найкращий роман Василя Кожелянка. Розділена між кількома персонажами автобіографія і узагальнений портрет розчарованого покоління, нереалізовані кохання і втрачені України, даремні в наших умовах західні ідеали і безсила в наших головах східна мудрість, художньо переконливі екскурси у трагічне минуле і чітке передбачення безпросвітного майбутнього, бездонний розпач і в’їдливий гумор, «ліричні» відступи і «ненормативні» вислови – ось далеко не повний перелік того, що знайде у цьому романі спантеличений читач.