суботу, 25 квітня 2015 р.

ВІДКРИТА РАНА НА СЕРЦІ ЄВРОПИ


Вибух на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року Радіоактивна хмара від аварії пронеслася над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Велика частина радіоактивних речовин осіла на території Білорусі. 
Протягом років тисячам ліквідаторів довелось брати участь у грандіозній битві з атомним монстром,  аварія у Чорнобилі дотепер вважається самою руйнівною в історії ядерної енергетики. Визначити масштаби катастрофи та її впливу на здоров'я людей досі важко.
Кожний наступний рік все більше й більше віддаляє нас від тієї трагічної дати. Щасливі ті, кого не торкнулось це лихо безпосередньо. Тому пам’ять про тих, хто прийняв на себе радіаційний шквал і докладав чимало зусиль на його подолання, вщухати не повинна. 
На превеликий жаль, аварії на японських атомних електростанціях «Фукусіма-1» і «Фукусіма-2» засвідчили, що «мирний атом» може бути небезпечним не лише в поодиноких випадках – він кидає серйозні виклики безпеці всієї світової спільноти.
    Відвідувачі нашої книгозбірні можуть ознайомитися з літературою, що висвітлюює факти чорнобильського лиха на книжковій викладці «Той тривожний квітень 86-го…».