суботу, 23 травня 2015 р.

ВІТАЄМО ЮВІЛЯРА


ВОЛОДИМИР ЛЬВОВИЧ ЄШКІЛЄВ   — письменник, метафізик,  поет, есеїст, мандрівник, якого з дев'яностих років називають «сірим кардиналом сучасної української літератури». Пише українською та російською мовами. 
Народився 23 травня 1965 р. у Івано-Франківську. Після школи працював на ремонтно-механічному заводі помічником токаря, відтак електриком-наладником.
Закінчив історичний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника .
Член Асоціації українських письменників (з 2007), Національної спілки письменників України (з 2012). Живе в Івано-Франківську.
Володимир Єшкілєв — автор романів, повістей, оповідань, філософських есе, літературознавчих статей, віршів, словникових гасел, упорядник глосаріїв. 
Письменник має потяг до розігрування можливого канону сучасної літератури та різноманітних «інтелектуальних» провокацій у літературному процесі. У прозі Володимира Єшкілєва передовсім приваблює філософський струмінь і намагання означити таємницю символів і знаків. Володимир є також ідеологом т. зв. «станіславського феномена».
Йому належить ідея класифікації сучасного літературного процесу, яка виходить із уявлень про існування рустикального, модерністкого й постмодерністського дискурсів. Єшкілєв розробив оригінальну історико-філософську концепцію «втраченої української книги» і «російського безкнижжя», котрі багато у чому визначили, на його думку, парадигму культурного розвитку України та Росії.

Єшкілєв Володимир Адепт : роман / Володимир Єшкілєв . -  Харків : Клуб Сімейного Дозвілля2008 . – 240 с .

«Тексти виринають із небуття зі шляхетною скромністю непоспішливих мандрівників Сущого...» Роман «Адепт» органічно поєднав у собі авантюрність та сюжетну насиченість історико-пригодницького жанру з філософською глибиною авторської концепції та елементами текстової гри, що властиві сучасній елітарній літературі.


Єшкілєв Володимир Пафос : роман / Володимир Єшкілєв . – Львів : Кальварія , 2002 . – 300 с .

«Пафос» — другий роман письменника, філософа і культуролога Володимира Єшкілєва. Гостра критика реалій сьогочасної України і пригодницька фабула поєднані в ньому із стилістичними пошуками нової вітчизняної прози. Дія роману відбувається навесні 2000 року у Станіславі, Єрусалимі та Тверії. Герої «Пафосу» намагаються знайти власні відповіді на виклики постмодерної доби.

Єшкілєв Володимир Імператор повені: роман / Володимир Єшкілєв . – Львів : ЛА Піраміда , 2004 . – 200 с .
Роман Володимира Єшкілєва «Імператор повені» є однією із найперших спроб нового естетичного прочитання нашого минулого. Автор пропонує не гуманістичний, вільний від штампів народництва і буржуазного сентименталізму, погляд на історичні події XVII ст. Цей задум не заважає присутності в романі пригод у стилі «фентезі», язичницької метафізики і невблаганної самобутності українського народу.

Єшкілєв Володимир Втеча майстра Пінзеля : роман / Володимир Єшкілєв . – Київ : Грані – Т, 2007 . -  248 с .
Життя, творчість і смерть таємничого майстра Пінзеля цікавлять багатьох. Якою він був людиною? Як жив? Ми достеменно не знаємо, як звучить його ім’я.
Роман, написаний відомим письменником Володимиром Єшкілєвим, є однією з версій останніх місяців життя Пінзеля. Проте він сподобається не лише прихильникам письменника і поціновувачам майстерності Пінзеля. Роман сповнений містичними подіями й релігійними настроями. Та це й не дивно, адже сюжет розгортається на Західній Україні середини ХVIIІ століття, коли чаклунство не було дивиною. А людину, наділену талантом, сприймали як слугу диявола.

Єшкілєв Володимир Богиня і Консультант : роман / Володимир Єшкілєв . -  Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2009 . – 320 с.
Автору вдалося поєднати у тексті величезну кількість цікавих тем, причому це поєднання зроблене настільки майстерно, а герої та атмосфера книги вийшли у автора настільки «живими», що після першого припущення «і таке може бути», роман навіть не сприймається як фентезі. Цікава, талановито викладена історія поєднує у собі те, що, здавалося б, поєднати не можна. Ну який може буди зв`язок між Тибетськими магами і козаками—характерниками? Але автору вдається так викласти свою ідею і донести її до читача, що той і не згадає відому фразу Станіславського «не вірю». Тим більше, що на тлі останніх подій у країні і світі (а їм автор також приділяє увагу) ідеї, викладені в романі, здаються не такими вже й фантастичними.

Єшкілєв Володимир Тінь попередника : роман / Володимир Єшкілєв . – Київ : Ярославів Вал , 2010 . -  393 с .
Провести читача по межі — улюблений прийом майстра Володимира Єшкілєва. Саме на межі між наукою і фантастикою тримає своїх прихильників автор. Здається, один непевний крок — і ти потрапиш в тенета суцільної науки. Але — ні, письменник тебе не пускає, захоплюючи, заворожуючи фантастичністю сюжету, в якому є все, на всі смаки, на всі бажання автора і його читача.
Роман «Тінь попередника» В. Єшкілєва — перший з трилогії «Фаренго», що виходить в серії інтелектуальних романів «Червоне та чорне», є прикладом абсолютної позажанрової інтеграції почуттів, відчуттів і вчинків. Бо що є реальністю, а що фантастикою — на це навряд чи хтось зможе відповісти.

Єшкілєв Володимир Побачити Алькор : роман / Володимир Єшкілєв . -  Харків : Фоліо, 2011 . – 315 с .
У новому романі Володимира Єшкілєва детективний сюжет поєднано з широкою панорамою життя таємних орденів сучасної України. Ложі „вільних мулярів” і наймані олігархами чаклуни, „машини проклять” і ритуали найвищих масонських градусів – усе це захоплюючі реалії того закритого для непосвячених світу, у якому визрівають невидимі зерна майбутніх глобальних зрушень. Історія про тих, кому випало побачити Алькор, починається з того, що на розташований у лісовому масиві під Києвом масонський Храм нападають невідомі зловмисники...

Єшкілєв Володимир Шлях Богомола. Імператор повені : романи / Володимир Єшкілєв . -  Харків : Фоліо, 2014 . – 411 с .
Середина ІХ століття. Східна Європа охоплена війнами. Праукраїнські племена під тиском Хазарії та служителів демонічного божества, знаного під ім’ям Богомола, відступають на Захід. Але й на землях їхньої нової батьківщини — Прикарпаття — ворог не залишає їх у спокої. З глибин віків виринає містичний спадок магів, що загрожує всьому сущому. І Серединний світ людей, і вищі світи богів завмерли у тривожному очікуванні. В цей буремний час у закинутому гірському городищі доля зводить героїв роману для того, щоб учергове змінити хід історії. Хоча події, описані у романі «Шлях Богомола», відбулись понад тисячоліття тому, їх відлуння ще й досі можна почути у легендах та переказах гірських народів, у шепотінні вітрів на перевалах, у плескоті кришталевих карпатських джерел та водоспадів.