неділю, 24 травня 2015 р.

ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ І КУЛЬТУРИ


Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов’янської писемності. Це унікальне культурне свято, коли вшановують святих рівноапостольних братів-просвітителів Кирила та Мефодія, які створили писемність, здійснили переклад богослужбових книг з грецької мови на слов'янську, поширювали християнське вчення. Відома і приблизна дата виникнення нашого письма. За свідченням середньовічного ученого Чорноризця Хороброго, це сталося 863 р.
Писемність, яку принесли на прадавню слов'янську землю видатні просвітителі, стало Божою іскрою, від якої спалахнула жага знань, розпочався стрімкий розвиток культури і мов слов'янських народів. Сьогодні ця духовна спадщина є безцінним надбанням усього людства. 
Обидва брати були канонізовані Східною Церквою та названі «рівноапостольними» й причислені до святих Західною церквою. У 1980 році Папа Іван Павло ІІ оголосив святих Кирила та Мефодія «покровителями» Європи. Святі Кирило та Мефодій показали і сучасникам, і прийдешнім поколінням, що лише невтомна просвітницька праця, освячена християнською любов’ю, дає щедрі плоди, які здатні служити людям тисячоліття.