четвер, 30 липня 2015 р.

ДЖОАН РОУЛІНГ - 50


Джоан Роулінг народилась 31 липня 1965року, пише під псевдонімами Дж. К. Роулінг і Роберт Гелбрейт, - британська письменниця , найбільш відома як автор серії романів про Гаррі Поттера . Книги про Поттера отримали кілька нагород і були продані в кількості більше 400 мільйонів екземплярів. Вони стали найбільш продаваною серією книг в історії і основою для серії фільмів , що стала найбільш касовою серією фільмів в історії.
Роулінг працювала науковим співробітником і секретарем-перекладачем «Міжнародної амністії», коли під час поїздки на поїзді з Манчестера в Лондон в 1990 році у неї з'явилася ідея роману про Гаррі Поттера. У наступні сім років померла мати Роулінг, сама вона розлучилася з першим чоловіком і жила в бідності, поки не опублікувала перший роман в серії, «Гаррі Поттер і філософський камінь»(1997). Згодом вона написала 6 сиквелів - останнім був «Гаррі Поттер і Дари Смерті»(2007),  а також 3 доповнення до цієї серії. Після цього Роулінг розлучилася зі своїм агентством і почала писати для дорослих читачів, випустивши трагікомедію «Несподівана вакансія»(2012) та - під псевдонімом Роберт Гелбрейт  - кримінальні романи «Поклик Зозулі»(2013) і «Шовкопряд»(2014). 
За п'ять років Роулінг пройшла шлях від життя на соціальну допомогу до статусу мультимільйонера. Вона найбільш успішний автор у Великобританії, з обсягом продажів книг понад 238 мільйонів фунтів стерлінгів. У 2008 році "Sunday Times Rich List" оцінив статки Роулінг в 560 млн фунтів, поставивши її на 12-е місце в списку найбагатших жінок Великобританії." Forbes" в 2007 році оцінив Роулінг як 48-ю за впливовістю знаменитість, а журнал "Time" в 2007 році дав їй друге місце в номінації «Людина року», зазначивши соціальне, моральне і політичне натхнення, яке вона дала своїм шанувальникам. У жовтні 2010 року Роулінг була названа редакторами провідних журналів найвпливовішою жінкою в Британії.