середу, 29 липня 2015 р.

МОЙСЕЙ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ


      Видатний український церковний, культурний та громадський діяч граф Андрей Шептицький народився 29 липня 1865 року в селі Прилбичі на Яворівщині. Нащадок вельможного українського роду, що бере свій початок у ХІІІ столітті, митрополит Андрей присвятив своє життя служінню українській Церкві та українському народу.
У віці 36 років Андрей Шептицький стає Главою Греко-Католицької Церкви. Митрополит  упрoдовж 44-років (1901-1944) очолював Церкву й українське суспільство в період двох Світових воєн, пережив сім режимів: австрійський, російський, український, польський, радянський, нацистський і знову радянський.
Він невтомно трудився, щоб примирити різні етнічні групи, і залишив по собі багату спадщину творів на тему суспільних проблем і духовності.  Під його егідою в українські села прийшла освіта. Для народу були побудовані школи, лікарні на кошти з прибуткових статей володінь родини Шептицьких у Галичині.
Володів багатьма мовами, необхідними для діяльності і співпраці у суспільстві та культурному і науковому світі: українською, польською, французькою, німецькою, англійською, грецькою, латинською та єврейською.
Як греко-католицький єпископ Андрей Шептицький доклав повсюдно зусиль по об’єднанню Християнських Церков у першій половині XX ст., тому слушно вважається великим екуменістом Європи своєї епохи. Митрополит Андрей Шептицький відомий в історії, як поборник прав людини, захисник жертв Голодомору, покровитель національних меншин Західної України. Під час ІІ Світової Війни врятував життя багатьом євреям та українцям, переховуючи їх у місцях віддалених від воєнних дій.
Помер 1 листопада 1944 р., а 5 листопада того ж року був похований у крипті Архікафедрального Собору Святого Юра, залишаючи по собі незгасний приклад добра пастиря Української Греко-Католицької Церкви.