суботу, 11 липня 2015 р.

БІБЛІОТЕКАРІ РЕКОМЕНДУЮТЬ


АРТУРО ПЕРЕС - РЕВЕРТЕ - іспанський письменник і журналіст, член Королівської академії іспанської мови з 2003 рокународився 25 листопада 1951 року в Картахені . В юності захоплювався підводним плаванням, нині став завзятим яхтсменом («Справжня свобода починається в 10 милях від берега»). Від батька успадкував любов до подорожей, від діда - бібліотеку в п'ять тисяч томів. У дитинстві читав всю пригодницьку і класичну літературу, до якої міг дотягнутися. Тоді його улюбленим героєм був Робінзон Крузо, якого зараз письменник знаходить огидним («Що зробив Робінзон, зустрівши іншу людину? Перетворив його в слугу»). 
   У 1970-му році працював на танкері-нафтоперевізнику, потім став журналістом. Артуро Перес-Реверте, починаючи з 1971 року, більше двадцяти років працював військовим репортером для газети «Пуебло» і для телебачення. Висвітлював військові конфлікти, що відбувалися на Кіпрі, в Лівані, Західній Сахарі, Лівії, Мозамбіку, Анголі, Югославії та інших країнах.


У 90-х роках Артуро вів радіопередачу La ley de la calle (Право вулиці), яка близько 5 років виходила у нічні години іспанського національного радіо. Гості передачі переважно спілкувались на теми права та злочинності.
 У 1995 році Артуро завершує карєру журналіста і більшість свого часу присвячує літературі. З 1991 року і по сьогодні він веде колонку в "XLSemanal", тижневому додатку до багатьох іспанських газет та журналів.
За мотивами його творів знято декілька фільмів, нагороджений премією «Гойя» в номінації «Найкращий адаптований сценарій» та низкою літературних премій.
       Радимо прочитати :


Перес-Реверте Артуро  Королева Півдня : роман / Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2008. – 592 с.

Вона з'явилася, коли колумбійські картелі шукали альтернативні шляхи в Європу. Вона перетворила неорганізовані перевезення наркотиків в чітко працюючу транснаціональну корпорацію. Не тільки марокканський гашиш - в східному Середземномор'ї вона створила цілу кокаїнову мережу. Разом з солнцевською мафією витіснила інші угруповання, які прагнули пустити коріння в регіоні. Власного товару у неї ніколи не було, але майже всі залежали від неї. По трупах своїх чоловіків колишня дівчинка мексиканського контрабандиста сходила до вершин влади і могутності. Вона стала Королевою Півдня. І про неї склали баладу, досі заборонену в деяких країнах світу.
Перес-Реверте  Артуро  День гніву : роман /  Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2009. - 416 с.
Роман «День гніву» присвячений важливій події іспанської історії — мадридському повстанню 2 травня 1808 року проти Наполеона, безжально придушеним французьким військом, яке послужило поштовхом до довгої Франко-іспанської війни і відродження іспанського самовизнання; повстанню, відомому всьому світу по картині Ф. Гойї «Розстріл повстанців у ніч проти 3 травня 1808 року». С непревзойденным мастерством Перес-Реверте майстерно розгортає перед читачем панораму захопленого бунтом міста, любовно виписує кожен листочок і камінь, кожну дійову особу — каменярів і праль, придворних і офіцерів гвардії, благородних дам і  кавалерів...

 Перес-Реверте Артуро Облога, або Шахи зі смертю : роман / Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2012. – 720 с. 
Це книга з безліччю несподіваних поворотів сюжету, тут є головна таємниця, змова, яка може змінити хід історії; тут красуня господиня торгової імперії намагається визволити захоплений корабель з цінним вантажем і розібратися у своїх почуттях до лихого капітана з каперським патентом, а безжальний офіцер поліції - знайти невловимого вбивцю юних дівчат і виграти партію в шахи у самої смерті.
    Перес-Реверте А.  Фламандська дошка: роман / А. Перес-Реверте; пер. з ісп. С. Ю. Борщевського; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. — Харків: Фоліо, 2012. — 442 с. — (Карта світу)
 "Фламандський дошка" - інтелектуальний  детектив, парадоксальний і багатоплановий. Роман заворожує переміщенням дії з одного тимчасового і культурного шару в інший, запаморочливо закрученим сюжетом. У світі антикварів і колекціонерів старовинна картина фламандського художника XV століття Пітера ван Гюйса - ключ до розгадки жорстоких злочинів, що відбуваються в наші дні, а за кожну програну фігуру у шаховій партії заплачено людським життям. Злочини тривають, і все яснішім стає жахливий задум убивці...
         Перес-Реверте А. Шкіра для барабана: роман / А. Перес-Реверте; пер. з ісп. О. Є. Леська; худож.-оформлювач Д. О. Самойленко. — Харків: Фоліо, 2012. —606 с. — (Карта світу)
       Іспанський письменник і журналіст Артуро Перес-Реверте (нар. 1951 р.) є визнаним майстром історичних романів, написаних у жанрі інтелектуального детективу. Створені в останнє десятиріччя XX століття, вони принесли своєму авторові світове визнання.
      У комп'ютер Папи Римського проникає хакер і залишає повідомлення про церкву, яка «вбиває, щоб захистити себе». Для розслідування цієї справи Ватикан відряджає до Севільї емісара Лоренцо Кварта. Отець Кварт занурюється у хитросплетіння церковної політики й великого бізнесу, намагаючись знайти відповіді на вельми складні запитання. Чому через невеличкий клаптик землі у центрі Севільї, де знаходиться церква, зітнулися у жорстокому двобої бідний священик і архієпископ, успішний банкір і красуня із знатної андалуської родини? Які темні пристрасті ховаються за стінами храмів і під величними ризами церковників? Чому кохання так заволодіває серцем людини, що перед ним меркнуть і обітниці, й обов'язок, і моральні принципи, які здавалися такими непохитними...
Перес-Реверте Артуро Учитель фехтування : роман / Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2012. – 288 с.
Яка ціна честі? Як вижити в епоху, яка роздирається революціями і політичними чварами? Світ, де залишилися тільки людська підлість і зрада, - не краще місце для кабальєро старої школи. Але як зберегти вірність принципам і саму душу?
Дон Хайме Астарлоа, легендарний дуелянт і кращий фехтувальник Європи, до кінця життя знаходить єдину можливу відповідь - удар шпаги, від якого немає порятунку. "Учитель фехтування" - чарівна історична фантазія про романтика, що обрав поєдинок з цілим світом. Цей бій неможливо виграти, однак рапіра Артуро Переса-Реверте разить наповал.
Перес-Реверте Артуро Танго старої гвардії : роман / Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2014. – 384 с.
Що таке танго? Пари, елегантно ковзаючі по блискучому паркету дорогих готелів? Виклик, зухвало кинутий в димному шинку, що загубився в нетрях Буенос-Айреса? Або визнання, з якого починається історія довжиною в сорок років? Кожен герой нового роману Артуро Переса-Реверте відповідає на це питання по-своєму і в свій час. Але для кожного з них зустріч з легендарним танцем стане фатальною: красивий і небезпечний, він однаково легко зіштовхує і ламає зовсім різні долі. І лише небагатьом під силу полюбити і виконати справжнє танго - танго старої гвардії.
 
Перес-Реверте Артуро Терплячий снайпер : роман / Артуро Перес-Реверте. - Москва : Ексмо, 2015. – 384 с.
Головний герой на прізвисько Снайпер - художник, але не звичайний: він малює графіті. Цинічний, холодний, він упевнений, що життя людське нічого не варте. Снайпер невловимий і хитрий, і ніхто не знає, де він ховається. Багато хто готовий на все, щоб з ним зустрітися. Це і Алехандра Варела, яка розшукує загадкового художника, щоб запропонувати йому разом працювати, і Лоренсо Біскарруес, який мріє з ним поквитатися за смерть сина.
Фірмовий знак Снайпера, що зображає оптичний приціл, бачать то там, то тут. Він немов дражнить своїх переслідувачів. Як довго триватиме ця гра і хто вийде з неї переможцем? Час покаже ...