четвер, 20 серпня 2015 р.

ВІТАЄМО З ЮВІЛЕЄМ


 ЯНА (Тетяна) ДУБИНЯНСЬКА народилась 21 серпня 1975 року у Феодосії. Після переїзду до Києва почала активно публікуватися у періодичних виданнях. У 1999 році стала лауреатом літературного конкурсу видавництва «Смолоскип», в результаті чого було надруковано дебютну збірку повістей та оповідань «Три дні у Сиренополі». Одружена, має трьох дітей.
Творам Яни Дубинянської властиві лаконічність, динамізм, напружений сюжет, неочікувані й парадоксальні фінали, яскравість характерів. Закордонні імена персонажів й топонімів створюють атмосферу екзотичності та умовності. Фантастична складова зазвичай надає творам казкове чи містичне забарвлення. Критики часто не можуть надати жанрове означення деяким творам, відмічаючи, що Дубинянська пише на межі фантастики, містики і психологічної прози, або на перехресті любовної історії, містики, студентської прози, сатири.    Вона живе на материковій Україні. Хоч у кожній своїй книзі повертається до сонячного Криму. Вона – російськомовна українська письменниця, якій зовсім не байдужа доля України і Криму як української землі. Їй сьогодні не легко, бо багато хто з українських патріотів вважає, що російськомовним письменникам не місце в Україні. І чужа в Росії, де навіть старі її твори не завжди публікують. Бо ж – а раптом у них екстремізм? Однак українська письменниця Яна Дубинянська – патріот. Справжній. Бо ж не кожен говоритиме правду, якщо є ризик втратити дім чи доступ до рідних. У гіршому випадку – свободу. А вона ризикує і переконує: Крим – це Україна і за нього таки варто боротися. 
                                                     РАДИМО ПРОЧИТАТИ :                               

        Дубинянська Яна  Три дні у Сиренополі: збірка / Яна Дубинянська. — Київ: Смолоскип, 1999. — 222 с.
Ліна ніколи не була в Сиренополі. Проте зараз їй здавалося, що вона вже бувала тут, і не один раз, і що все життя підсвідомо любила це місто.
Сиренополь — найгарніше місто у світі. Його повітря напуване пахощами моря та екзотичних квітів — запахом юності. Його біло-рожеві будинки здаються повітряними. Набережна вимощена мармуром найніжніших відтінків, і примхливі сходи з мережаними гратами спускають останню сходинку в світлу, прозору воду. І навіть море Сиренополя —найгарніше в світі, воно завжди ледь помітно коливається, воно найчистішого, дивовижного смарагдово-бірюзового ...
Дубинянська Яна  Сходовий майданчик: роман / Яна Дубинянська. — Київ: Факт, 2004.— 288 с.
Більшість героїв роману вважають, що машина, винайдена старим, безнадійно закоханим професором, здатна здійснити їхні найзаповітніші бажання. Може, вам теж так здається?
Дійсно, якщо ваше почуття — любов чи ненависть, заздрість чи каяття, страх або ностальгія — достатньо сильне, машина здатна сумістити ВАШ життєвий простір із простором ТОГО (чи ТІЄЇ), на кого це почуття спрямоване. На сходовому майданчику з’являться нові двері — хай насправді вони на іншому боці Земної кулі.
Просто перетнути сходовий майданчик. Просто прочинити двері, за якими вона, нарешті, відбудеться, — та єдина, довгоочікувана зустріч, що переверне все життя.
Чи ви впевнені, що це і є здійснення бажань?

    Дубинянська Яна  Фінал новорічної п'єси: роман / Яна Дубинянська. — Київ.: Факт, 2006. — 346 c.
        Якщо хтось узявся здійснити абсолютно всі мрії людини – починаючи з дитинства – ця людина отримує зовсім іншу долю. Красива й самотня журналістка маленької газети прокидається кінозіркою і дружиною ідеального чоловіка-продюсера. А пересічний менеджер, який після весілля лишив позаду донжуанську молодість, стає морським офіцером, чарівним, хвацьким і, зрозуміло, неодруженим.
       Чи захочуть вони повернути змінені долі назад? Чи є в житті щось більш важливе й цінне за здійснені мрії? А тим часом троє драматургів-співавторів пишуть п’єсу – це заради неї перевернуті чужі долі. Адже творчість фантастична сама по собі – але тільки життя здатне підказати, яким буде фінал.
        Дубинянська Яна  Листи до полковника: роман / Яна Дубинянська. — Київ: Нора-Друк, 2007. — 432 с.
           Смерть Ніколаса Роверти, або ж Лілового полковника, колишнього диктатора екзотичної держави, який останні двадцять років прожив інкогніто у чужій країні, несподівано набуває розголосу. Метушаться журналісти. Непокояться спецслужби. Активізується таємна міжнародна організація під назвою Структура. Усім їм треба щось одне - від неї, його дочки, сорокарічної вчительки літератури Єви Миколаївни Анчарової.      
           Колись Ліловий полковник володів цілим паралельним світом на ймення Зріз. Там, у дивному і первісному Зрізі, він ховав від ворогів і від життя свою доньку, принцесу Еву Роверта. Там вона зустріла і втратила своє щастя. Звідти писала батькові відчайдушні листи, що поступово стали її інтимним щоденником.
           Нині Зріз - дорогий і модний курорт, де все тепер по-іншому. Та, всупереч класичній настанові "ніколи не вертатися до колишніх місць", вона вирушає туди, щоб з'ясувати обставини батькової смерті, врятувати його спадщину від численних претендентів - і віднайти себе.
        Дубинянська Яна  Проект "Міссурі": роман / Яна Дубинянська. — Київ: Нора-Друк, 2006. — 424 с.
Престижний вуз стає полігоном для масштабного секретного эксперименту. Піддослідні — студенти. Їм, випускникам МІІСУРО, належатиме Майбутнє, саме вони повинні до невпізнаваності змінити світ. Та все, як завжди, починається з майже непомітної зміни кожної конкретної долі… Дія роману розгортається в різних часових вимірах. Серед учорашніх студентів “Міссурі” — зірка естради і аграрний магнат, комп’ютерний король і колишній спортсмен, бізнесвумен і науковець, журналіст і навіть Президент країни. Той, хто здатний у будь-якій ситуації робити правильний вибір, приречений на успіх і владу. Та правильний шлях — не завжди найкращий. Особливо у світі напередодні катастрофи. Особливо якщо все-таки випав шанс від початку зробити все інакше…
Дубинянська Яна  Корабель жінок: збірка / Яна Дубинянська. — Київ: Нора-Друк,  2006.— 296 с.
До збірки «Корабель жінок» увійшли твори малої прози Яни Дубинянської. Дуже різні: за жанром, сюжетом, стилістикою, емоційним наповненням.
Щасливе сімейне життя з коханою людиною — чи штучна матриця, за якою прихована давня трагедія? Моторошно...         
    Чотири брати-лицарі і їхня сестра, «діва з волоссям кольору полум'я» — ні, чужинка, здатна послати їх на певну загибель. Мабуть, романтично.
Трохи демагогії — і вчорашній ворог, приречений до страти, стає не просто спільником, а навіть лідером тих самих людей. Актуально, чи не так?
   Якщо жінка у поті чола заробляє на виживання, в той час як чоловік філософствує за чаркою про зірки і світобудову, — кого з них вважати розумною істотою?., з точки зору інопланетних месій? Не хвилюйтеся, це іронічно.
  Читайте моторошні, романтичні, актуальні, іронічні оповідання — для будь-якого настрою, на будь-який смак.
Дубинянська Яна  Гаугразький бранець. Частини 1-2 / Яна Дубинянська. — Київ: Електрокнига , 2013. – 312 с .
   Глобальний соціум – світле майбутнє. Світ високих технологій та розумної уніфікації в усіх сферах, цілком комфортний для життя.
Гауграз – єдина у світі країна, що тримається за свої традиції, культуру, звичаї, розмаїття мов і віру в прадавні магічні сили. Ціна протистояння – перманентна війна. Майже комп’ютерна стрілялка для одних, сенс життя для других. Край, де жінки ніколи не припинять народжувати воїнів, перемогти неможливо – надто коли вести війну з позиції гуманізму.
   «Гаугразький бранець» – роман-експеримент над суспільством, що насправді не настільки відрізняється від сучасного, як це може здатися з перших сторінок.
Дубинянська Яна  Гаугразький бранець. Частини 3-4 / Яна Дубинянська. — Київ : Електрокнига , 2013. – 220 с .
    Він хотів справедливості і щастя для всіх. Він мріяв розв’язати всі давні непорозуміння та припинити війну. Він узявся до справи по-чоловічому жорстко й рішуче – і порушив рівновагу, що трималася століттями.
Війна перестала бути абстракцією для Глобального соціуму, тепер це реальність: небезпека і смерть в кожному домі. Це проблема, яку, втім, можна вирішити одним ядерним ударом. Знищити Гауграз – іншого виходу більше нема. З чоловічої точки зору. Жінка, яка рятує свій дім – чи вирішує конфлікти світового рівня – діє зовсім в інший спосіб.
«Гаугразький бранець» – психологічний роман, де стикаються два кардинально різні – за менталітетом, бекграундом, цінностями – жіночі погляди на той самий чоловічий світ.