суботу, 18 червня 2016 р.

БЕРЕСТЕЧКО : НАША ПАМ'ЯТЬ, НАША СЛАВА

              Під містечком Берестечком
              Змовкли вже литаври,
              Поламались гострі списи,
              Кулі одсвистали
                                                    Й. Струцюк
     365 років минуло з того часу, як зелене Берестецьке поле покрилось багрянцем крові, крові, яка пролита за нашу з вами свободу, за щасливе майбутнє України.
       Берестецька битва — найбільша битва Хмельниччини, яка відбулась 28 червня — 10 липня 1651 року біля містечка Берестечко. У ній взяло участь 150 тисяч регулярного польського війська, яким  командував король Ян Казимир II. З українського боку учасниками баталії було близько 80-100 тисяч козаків та повсталих селян під проводом гетьмана Богдана Хмельницького.
       Загалом Берестецька битва завершилася перемогою польського війська. Втім, для України,  як сказала у поемі «Берестечко» геніальна поетеса Ліна Костенко,  така поразка була варта стонадцять перемог. Бо тоді, у 1651 році, неначе сталь у вогні, загартувався дух українства, який потім невпинно кликав та вів до волі й незалежності.
       З року в рік ми вшановуємо пам'ять загиблих героїв.З нагоди річниці  у бібліотеці був проведений бібліографічний огляд «Шаблями писаний літопис». Присутні мали змогу ознайомитися з книгами, які відтворюють події однієї з найбільших битв за усю національно-визвольну війну і її значення в українській історії.