четвер, 18 квітня 2019 р.

НАТАЛКА ПОЛТАВКА – П'ЄСА, ЯКА НЕ СТАРІЄ

Видатний письменник Іван Котляревський є автором безсмертного твору «Наталка Полтавка», якому цьогоріч виповнюється 200 років. 
З нагоди цієї події для учнів 9-х класів Нововолинської гімназії (вчитель Степанюк М. І.) було проведено бенефіс книги  «Наталка Полтавка» – діамант української літератури ХІХ століття». Бібліотекар Козачок Наталія ознайомила присутніх з біографією письменника, історією та причиною написання п’єси, а також образами головних героїв.
Учні переглянули фрагменти п’єси Івана Котляревського, буктрейлер, прослухали чудові мелодії пісень, порозмірковували та відповіли на запитання «Що таке «Щастя?», «Чи є актуальним твір Івана Котляревського «Наталка Полтавка» в умовах сьогодення?» та інші.
Присутні переконалися, що п’єса і сьогодні чарує своєю красою, соковитою мовою персонажів, чудовими піснями, незабутніми героями, досконалою грою акторів. 
Народжена генієм Котляревського дівчина з Полтави стала типовим образом гарної і щиросе­рдечної української дівчини, яка ось уже два століття не старіє, а живе і полонить серця мільйонів людей своєю красою, добрим характером, глибиною почуттів, людяною поведінкою, душевним благородством, моральною чистотою і нев’янучою, вічною молодістю. Історичне значення п’єси «Наталка Полтавка» в тому, що вона започаткувала нову укра­їнську драматургію, написану живою розмовною мовою, побудовану на засадах народності. Зрештою, це перша соціально-побутова драма із селянського життя в усій європейській літературі.