неділю, 16 лютого 2020 р.

МАСЛЯНА ІДЕ, ВЕСНУ КРАСНУ ВЕДЕ


Масляна, масляна
Масличком помащена
Приходь раненько
Зустрінемо тебе добренько
Вареничком, сиром, масельцем
Та рум'яненьким млинцем.


         Масляна – стародавнє слов'янське свято з численними звичаями, що через століття дійшло до наших днів, яке   відзначається протягом тижня перед Великим постом. Це веселі проводи зими, осяяні радісним очікуванням близького тепла, весняного оновлення природи.
      16 лютого напередодні свята Масляної на літературну світлицю  «Зустрінемо весну калачем і підсмаженим млинцем» зібралися члени  клубу за інтересами «Світ гармонії».   
       Ведуча заходу завідувач бібліотеки Зоя Костюк розповіла про народні традиції святкування Масляної, звичаї, яких дотримувались наші пращури.
                                     Присутні читали вірші, ознайомилися з прикметами та прислів’ями про Масляну.
      А яка Масляна без рум’яних смачних млинців, що є незмінним атрибутом  свята? Під час заходу присутні частували одне одного власноруч приготовленими смачними стравами справжньої української Масляної – млинцями та варениками. 
           Кульмінацією заходу став конкурс на кращі млинці та вареники з   різноманітними начинками. Всі із задоволенням дегустували, ділилися рецептами приготування. Переможцем конкурсу одноголосно обрана Матейчук Степанія Григорівна і Микулич Ірина Олександрівна. 

Ось так весело й яскраво, дотримуючись традицій, вже багато віків поспіль наш народ святкує таке чудове свято. Його краса, сердечність і щедрість дають заряд оптимізму та гарного настрою на весь рік.

      P.S. Щира подяка нашим небайдужим читачам та звичайно ж моїм бібліотечним колегам за допомогу в організації святкування Масляної у бібліотеці.