понеділок, 5 квітня 2021 р.

115 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ АНАТОЛІЯ ШИЯНА

     Сьогодні, 5 квітня виповнюється 115 років від дня народження українського прозаїка і драматурга Анатолія Івановича Шияна.

         Народився письменник у 1906році в українській слободі Борисівці на Білгородщині у родині селянина-маляра. Хоча молодий Анатолій Шиян спершу  й віддав перевагу лісництву, але вже в студентські роки літературне покликання настійно захоплює його. Ще під час навчання в лісотехнічному інституті  юнак дедалі активніше включається в літературне життя: входить до київської групи «Молодняк», запально відстоює молодняківські позиції в гарячих творчих дискусіях того часу, робить перші спроби  писати. З кінця 20-х років починається інтенсивне його входження в літературу.
      Друкуватися почав у 1928році. Певним кроком у творчому самоутвердженні Анатолія Шияна була перша повість «Баланда» (1930). У 1936році вийшов роман «Гроза», число видань якого перевершило два з половиною десятки.
      Притаманне письменникові вміння віднайти яскраву художню деталь, колоритно подати ту чи іншу картинку живої дійсності, глибока повага та увага до багатющого арсеналу фольклорної поетики, особливо пісенної, проявились в кращій з повістей Анатолія Шияна – «Мар'яна» (1953).
         Проте помітного успіху він досягне вже значно пізніше, коли вийде його    історична драма про боротьбу козаків за волю і незалежність рідного краю під проводом легендарного отамана війська Запорозького Івана Сірка –  «Де тирса шуміла» (1961) та– п'єси-казки для дітей «Івасик-Телесик», «Котигорошко», «Іван-мужицький син», «Летючий корабель» та ін.
           В творчому доробку Анатолія  Шияна понад двадцять оригінальних книжок оповідань, повістей, нарисів. Він – автор багатьох драматичних творів. Але найповніше і найбільш виразно його самобутній талант проявився в романах «Гроза» і «Хуртовина», що стали вершинами в творчості письменника.