середу, 20 липня 2022 р.

ОЛЕКСАНДР ДЮМА – ВЕЛИКИЙ РОМАНІСТ ФРАНЦІЇ

    24 липня виповнюється 220 років від дня народження Олександр Дюма - видатного французького письменника, публіциста, драматурга. З'явився на світ у 1802 році в невеликому містечку біля Парижа. Свій письменницький шлях Олександр почав із невеличкої збірки оповідань. Та справжній успіх принесла автору театральна постанова за його першою романтичною драмою «Генріх III і його двір». Публікувався в газеті «Преса», а в 1830-х роках почав роботу над циклом романів, серед яких «Ізабелла Баварська», «Асканіо», «Записки вчителя фехтування, або Вісімнадцять місяців в Санкт-Петербурзі». Згодом письменник написав свої найбільш популярні романи «Три мушкетери», «Двадцять років потому», «Граф Монте-Крісто», «Мадам де Монсоро» та інші. У 50-х роках почав писати історичні романи. З-під пера літератора вийшли такі твори, як «Анж Піту», «Ісаак Лакедем», «Графиня де Шарні» та інші. Завдяки пригодницьким романам став найвідомішим та найбільш читаним французьким автором у світі. 

         Твори Олександра Дюма – це та золота класика світової літератури, яка, напевне, нікого з читачів не залишить байдужим. Вони багаті на пристрасті, авантюри, запальні погоні та витончені інтриги, а любов і ненависть нерідко переплітаються в єдине ціле. Книги Олександра Дюма видавалися величезними тиражами ще за життя письменника і підкорили, здається, всі континенти світу.

         Напередодні 220-ї річниці від дня народження Олександра Дюма, у бібліотеці-філії №2  влаштована тематична полиця  «Олександр Дюма – великий романіст Франції».