середу, 6 липня 2022 р.

ЧАРИ КУПАЛЬСЬКОЇ НОЧІ

"Ой, на Івана та й на Купала там дівчинонька квіти збирала"

         Увечері 6 липня в усіх куточках України твориться магія – починається святкування древнього свята Івана Купала. Ще сотні років тому у ніч на Івана Купала  наші предки плели вінки із квітів, стрибали через вогнище і ходили до лісу шукати містичний цвіт папороті. Свято Купала (Купайла) бере свій початок  ще з язичницьких часів. Воно символізує зв'язок людини з природою і перехід до літнього циклу. А допоки літо в розпалі, за повір'ями пращурів, саме час шукати пару, адже Купала – це свято кохання. Дівчата плетуть вінки і кидають їх на воду. Кажуть, в яку сторону вінок попливе – там твоя доля.

         Вночі на Івана Купала шукають папороть – магічну квітку. Вважається, що хто знайде папороть і побачить її вогняно-червоний цвіт, то та людина стане багатшою матеріально, духовно і буде набагато щасливішою. За легендою, папороть квітне лише декілька секунд.

         У бібліотеці-філії №2 влаштована викладка літератури  «Чари купальської ночі», де на сторінках книг можна дізнатись ще багато цікавого про найчарівніше та наймістичніше свято року.