четвер, 23 травня 2024 р.

ПОЕТИЧНА ДОРОГА ПЕТРА МАХА

25 травня минає 90 років від дня народження Петра Маха – українського громадського діяча, письменника, публіциста, пісняра, почесного громадянина міста Луцька.

      І хоча народився Петро Петрович Мах в селі Корхів Білгорайського повіту Люблінського воєводства (тепер Польща), він, опинившись волею долі на Волині, душею і творчістю прикипів до нашої землі. Про це добре знають і пам’ятають  найперш волиняни, адже все життя і творчість Петра Маха пов’язані з Волинню, її людьми, чарівною природою, що надихали письменника. Він є автором поетичних, прозових та публіцистичних книг. У них – тонка лірика, незламний дух борця за рідне слово, за волю України. У його творчому доробку також сценарії телефільмів.        

        Знаний Петро Мах і як поет-пісняр. На тексти його віршів створені пісні «Ожини», «Питала мати в далини», «Сповідь сивого клена», «На білих крилах рушників» та інші. Вони стали окрасою репертуару не лише волинських співаків.  Співпрацював поет із Анатолієм Пашкевичем Борисом Буєвським, Богданом Янівським, Валерієм Мареничем, Ярославом Найдою.

     За багаторічну працю на ниві рідного слова, поет був відзначений премією імені Агатангела Кримського, імені Олександра Гаврилюка, Почесною Грамотою Верховної Ради України, відзнакою Президента України.