четвер, 26 березня 2015 р.

27 БЕРЕЗНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТЕАТРУ


               Щорічно з 1962 року  весь світ відзначає Міжнародний день театруБагато століть театральне мистецтво не втрачає своєї популярності, а навпаки розвивається і приносить нам радість.
     У 1795 році був відкритий перший в Україні стаціонарний театр у Львові, в колишньому костелі єзуїтів.  У Києві перший стаціонарний театр з'явився у 1806 році, в Одесі — в 1809, в Полтаві — в 1810.
     Становлення класичної української драматургії пов'язане з іменами Івана Котляревського, який очолив театр у Полтаві та Григорія Квітки-Основ'яненка, засновника художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі.
     У другій половині 19 століття в Україні поширився аматорський театральний рух. В аматорських гуртках розпочинали діяльність корифеї українського театру — драматурги і режисери Михайло Старицький, Марко Кропивницький та Іван Карпенко-Карий.
І сьогодні не сходять зі сцени їх класичні драми і комедії «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик» Г.Квітки-Основ'яненка, «Пошились в дурні» М.Кропивницького, «За двома зайцями» М.Старицького, «Мартин Боруля», І.Карпенка-Карого, «Наталка Полтавка» І.Котляревського та ін.
   Театр завжди мав виключно важливе етичне і художнє значення, сприяв формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору. Чи слухаємо ми оперу, чи насолоджуємося майстерністю і грацією артистів балету або з душевним трепетом стежимо за грою драматичних акторів, – ми завжди відчуваємо особливу атмосферу свята.
     Саме тому Міжнародний день театру – не лише професійне свято майстрів сцени, це свято мільйонів вдячних глядачів та пошановувачів високого мистецтва.