неділю, 28 червня 2015 р.

ПОЛІТ У ВІЧНІСТЬ


Антуан де Сент-Екзюпері — видатний французький письменник, класик світової літератури народився у Франції 29 червня 1900 року.
Виходець з аристократичної сім’ї, він міг би посісти не останнє місце у «вищому» світі, , але стає військовим льотчиком. Ремесло льотчика дало йому особливе бачення світу і Сент-Екзюпері починає писати. Уже перший його роман «Пошта на Південь» (1929) отримав схвальні оцінки читачів та критики. Ще більший успіх мала повість «Нічний політ» (1931), а третя книга «Планета людей» (1939) принесла Антуанові де Сент-Екзюпері світову славу.
    З початком другої світової війни письменник зголошується до армії. Комісія визнає його непридатним до польотів, але ціною неймовірних зусиль Сент-Екзюпері добивається свого і знову стає військовим льотчиком. Коли фашисти захопили його батьківщину, йому довелося емігрувати до США. Там він пише повісті «Військовий льотчик» (1942) та «Лист до заручника» (1943). Ці книги стали дійовою зброєю французького Руху Опору.
 В Америці Екзюпері написав і свій найзнаменитіший твір — казку «Маленький принц» (1943), яка стала останнім завершеним твором письменника.  Влітку 1944-го 44-річний майор Сент-Екзюпері дістає дозвіл ще на дев’ять бойових польотів. З дев’ятого польоту він не повернувся, навічно залишившись у небі разом зі своїм  «Маленьким принцем»… Свій останній виліт Антуан зробив 31 липня 1944 року. Доля літака письменника залишалася невідомою до 1988 року, коли в морі поблизу Марселя був виявлений браслет з ім'ям льотчика. Залишки літака були підняті в 2003 році, але їх дослідження не дало відповіді на питання про те, як саме загинув Антуан де Сент-Екзюпері.
      Нащадок хрестоносців, військовий льотчик, дивовижний письменник і глибокий філософ - він був загадкою за життя і залишився таким навіть у своїй смерті.