понеділок, 27 червня 2022 р.

30 ЧЕРВНЯ – 115 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВИДАТНОГО УКРАЇНЦЯ РОМАНА ШУХЕВИЧА

    Головний  командир УПА Роман  Шухевич – одна із найяскравіших постатей українського визвольного руху у ХХ столітті. Протягом двадцяти п’яти років Роман Шухевич був активним учасником та провідником визвольного руху. Очолювані ним ОУН та УПА стали яскравим свідченням безкомпромісної та жертовної боротьби українського народу за свою незалежність. Талант Романа Шухевича – організатора, політика, військового діяча та загалом людини з широким світобаченням, дозволив спрямувати УВО, ОУН, УПА та УГВР у напрямку конструктивного розвитку та поширення їхніх ідей серед українського суспільства. Шухевич став основоположником цілого ряду політико-ідеологічних, стратегічних і тактичних засад національно-визвольного руху. Запроваджені ним принципи і норми політичної та військової діяльності стали основою концепції української визвольної боротьби 1940-50-х років.

         30 червня виповнюється 115 років з дня народження видатного українця Романа Шухевича. Напередодні цієї дати у бібліотеці-філії №2 влаштована  тематична полиця  «Роман Шухевич: легендарна постать в історії», де зі  сторінок  книг можна дізнатись, як Роман Шухевич – «Тур» – «Лозовський» – «Тарас Чупринка» своєю многогранною і багаторічною революційною діяльністю засвідчив не лише велику любов до українського народу, а й безмежну відданість справі визволення України. Недаремно сучасники довірили йому керівні пости у визвольному русі та відзначили його найвищими нагородами УПА – Золотим Хрестом бойової заслуги I кляси та Золотим Хрестом заслуги, посмертно (15.ХІ.1950) іменували Гетьманським пластуном-скобом і нагородили Пластовим Золотим Хрестом.

      Життя й діяльність Головного командира УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича – «Тараса Чупринки» – яскравий взірець героїчної боротьби за незалежність України та чудовий приклад для сучасного й майбутніх поколінь.